Església Vella de Sant Salvador de Prenafeta – Montblanc / Conca de Barberà

F O T O S

Església Vella de Sant Salvador de Prenafeta – MontblancEsglésia Vella de Sant Salvador de Prenafeta – MontblancEsglésia Vella de Sant Salvador de Prenafeta – MontblancEsglésia Vella de Sant Salvador de Prenafeta – Montblanc

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Prenafeta, entitat de població de Montblanc, vila i municipi de Montblanc, i capital de la Conca de Barberà.

Època: Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat) – La fotografia que apareix en aquesta pàgina, no és correspon amb aquesta edificació. És la foto de l'església nova.

Les dades (època i estil), tampoc coincideixen amb les que apareixen a la pàgina web de Pobles de Catalunya corresponents a aquesta església.

Com a complement informatiu, fem constar que a la pàgina web del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, hi ha una petita ressenya corresponent a l’església NOVA de Sant Salvador de Prenafeta.

Estat: Ruïnes. Lliurament accessible.

Altres noms

Per accedir-hi i per a altres informacions, visiteu la nostra pàgina del Castell de Prenafeta.

Localització: N 41 22 36.2 E 01 14 02.9  - Altitud: 657 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2015):

Edifici amb dues parts diferenciades que possiblement corresponen a dos moments d'obra.

Als peus de l'edifici hi ha el que seria el nucli primitiu: una nau rectangular que aniria coberta per una encavallada de fusta que no s'ha conservat. Això pot correspondre a mitjans de segle XI.

El material constructiu és la pedra irregular petita i col·locada sense cura en el mur, lligada amb morter.

Posteriorment (1300) es va afegir un nou tram de nau amb un absis semicircular a la capçalera. Aquesta part de l'edifici va coberta per una volta de canó apuntat que arrenca d'una imposta.

Els dos trams de la nau es comuniquen mitjançant un gran arc ogival dovellat. En l'obra més moderna, els materials són també molt pobres.

A la volta han quedat els senyals d'una cintra d'encanyissat, en el morter emprat per a lligar el reble.

Notícies històriques

Prenafeta es menciona com a topònim l'any 980. El 1054 va ser donat el lloc per la seva colonització i a partir d'aquesta data deurien iniciar-se les obres del castell.

L'empresa repobladora va aturar-se com a conseqüència d'una incursió àrab documentada pels volts del 1086.

No obstant això, poc temps després es deuria reprendre, aquesta vegada ja sense interrupció.

Durant els segle XII el lloc depenia de la família Puigvert, descendents dels primers colonitzadors. Precisament en el testament d'un membre d'aquesta nissaga es documenta per primera vegada l'església de Sant Salvador, l'any 1166.

Posteriorment, Prenafeta va passar a ser propietat del monestir de Poblet per donació d'un Puigvert.

L'any 1300 una Acta de Visita al Cenobi esmenta la necessitat de construir una capella al lloc.”