Església vella de Sant Pere i Sant Fermí – Rellinars / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Rellinars, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Època: Segle X – Preromànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa. Parcialment accessible. Al davant hi ha una petita zona lliure, on hem pogut aparcar. Al costat mateix hi ha una casa, habitada.

Accés - Visitada el 07/03/2015:

Circulant per la carretera B-122 (Terrassa / Castellvell i Vilar), entre els PK 16/17, en un lloc situat a 41 38 21.0 01 53 59.3, a l'extrem d'un petit pont, hi ha una sortida amb una indicació, per on continuarem.

Llavors rodarem uns 600 metres per un camí de terra poc transitat, que facilita l'accés a unes quantes cases situades en aquesta zona, i que acaba precisament on hi trobem l’església de Sant Pere i Sant Fermí.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2015):

“ Descripció

Església formada per dues naus, molt modificades en diferents èpoques: la septetrional és del segle XII, la meridional dels segles X i XI.

Aquesta era la primitiva església amb una estructura del segle X i murs regruixits el segle XI. Fou ampliada el segle XII amb una nau adossada al mur de tramuntana, de manera que aquesta darrera nau esdevingué la principal, quedant l'antiga com a capella lateral.

El conjunt fou molt modificat al llarg dels segles: s'afegiren arcs de comunicació entre les dues naus, la construcció d'un campanar romànic posteriorment enderrocat, sobre la capçalera del temple antic, tancament de portades antigues i finalment, el segle XVIII, afegit d'un cor als peus de l'edifici dels segles X-XI i substitució de l'absis romànic del segle XII per un presbiteri quadrangular coronat per una espadanya.

Al voltant de l'església han aparegut restes de construccions i sepultures antropomòrfiques que podrien ser coetànies de l'església documentada el 951.

Campanar

Dins les etapes constructives de l'església vella de sant Pere i Sant Fermí, el campanar és obra del segle XVIII. Superada la coberta de l'absis comença el campanar d'espadanya. A la part inferior presenta un petit ull de bou i a la superior les dues obertures, d'arc de mig punt, on se situarien les campanes. A continuació hi ha una doble cornisa de llosetes i està coronat per un frontó triangular. El parament, amb restes d'arrebossat, deixa veure carreus i pedres sense tallar.

Notícies històriques

L'anomenada església vella de Sant Fermí i Sant Pere de Rellinars és documentada des de l'any 951 com a sufragània de Vacarisses, de la qual s'independitzà el 1878.

Va fer les funcions de parròquia de Rellinars fins a 1842 en què el culte fou traslladat a l'església nova.

La descoberta d'un ara paleocrisiana fa pensar que l'església vella de Sant Fermí i Sant Pere de Rellinars s'alça en un lloc de culte molt antic.”

• Al davant de la porta d'entrada, al terra, hi ha una tomba de cista, com veiem a continuació:

Altres llocs interessants: Curiositats

La Torre Paleta

Situada entre els PK 15 / 16 de la carretera B-122 (41 38 12.6 01 54 35.9), exhibeix un cartell on s'anuncia com a “Restaurant – Bar Rellinars”.

Construïda l'any 1939,  constitueix una grata sorpresa la seva presència en aquest lloc. El contrast entre l’església que acabem de veure i aquesta bonica edificació és ben evident. Mil anys les separen ...