Església vella de Sant Andreu de Maians – Castellfollit del Boix / Bages

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Maians, entitat de població de Castellfollit del Boix, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ruïnes, abandonada. Situada al costat del castell de Maians. És accessible lliurament.

Accés - Visitada el 18/02/2012:

Per arribar-hi i per a altres informacions, els invitem a visitar la nostra pàgina web Castell de Maians.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

“ Descripció

Església d'una sola nau, amb un absis semicircular a llevant. Exteriorment aquest presenta tres series de quatre arcuacions cegues, separades per bandes llombardes.

En cada part hi ha una finestra de doble esqueixada, encara que les laterals estan tapiades. Es creu que aquest estaria cobert amb volta de quart d'esfera. La volta de la nau esta esfondrada, però tot fa pensar que estaria coberta amb una volta de canó.

En el mur de ponent hi ha restes del campanar. La porta s'obre al capdavall del mur de migdia i per les restes que hi ha es creu que seria de mig punt i adovellada. Els carreus de l'aparell són irregulars, però estan ben disposats en filades i a trencajunt. L'estat de conservació és de total ruïna i abandó.

Notícies històriques

El lloc de Maisans és documentat el 924 com a Guardiola de Sala, fundador, aquest, del monestir de Sant Benet de Bages. L'esmenta't Sala el 967 al voler dotar el monestir li cedí el terme del castell de Masians, que abans ell havia aprisionat. En la cessió hi anava inclosa l'església, el domini de la qual consta en la butlla que el papa Celestí III atorgà el 1196 al monestir de Sant Benet de Bages. Es creu que ben aviat degué tenir la categoria de parròquia, de la qual n'hi ha constància des d'abans del 1154.

El 1685 l'església havia passat a ser sufragània de Sant Pere de Castellfollit. La funció parroquial la té avui una església nova situada en el nucli de població.”

Edificacions properes: Dins el terme municipal de Castellfollit del Boix, podeu trobar varies edificacions, tot i que no precisament a la vora, les unes de les altres. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.