Església vella d’Ardenya – Tarragona / Tarragonès

I T I N E R A R I

Situació: A Ardenya, petita entitat de població de La Riera de Gaià, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment no presenta pas un mal aspecte. El text que més endavant presentem, no és tant optimista.

Senzill de localitzar, donat les reduïdes dimensions del llogaret.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2015):

“ Descripció

L'església vella és un petit edifici en semi-runes, rectangular, fet amb maçoneria i carreus desiguals als angles.

Està coberta amb una volta de canó on resten vestigis del primitiu encofrat de canyes.

A la nau, també, hi ha una fosa funerària, origen de tot un seguit de galeries que poden ésser de força interès arqueològic.

La porta principal té un arc de mig punt.

L'església és d'estil romànic popular. Al seu costat hi ha adossat als seus murs el petit cementiri primitiu del nucli d'Ardenya.

És molt necessària la restauració.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Tarragona, el següent text (Abril 2015):

“ Descripció:

L'ermita o església vella d'Ardenya és un petit temple romànic de planta rectangular, construït amb murs de maçoneria reforçats amb carreus als angles, i coberta de teulada a doble vessant.

L'accés es fa per un portal de mig punt definit per dovelles de grans dimensions i dues impostes una mica sortints, i la façana està coronada per un campanar d'espadanya d'un sol ull.

L'interior està cobert per una volta de canó una mica apuntada, en la que encara són visibles les restes de l'encanyissat emprat en l'encofrat durant la seva construcció.

L'església està adossada a l'antic cementiri d'Ardenya, també d'origen medieval.

Notes històriques:

El poblet d'Ardenya té el seu origen en l'edat mitjana, en la reconquesta cristiana d'aquest sector del Camp de Tarragona.

En el fogatjament del 1365-1370 pertanyia a Bertran de Gallifà, però sota la jurisdicció de la família Montoliu. En el segle XVII era depenent del benifet de Sant jordi de la catedral de Tarragona, i fou llavors quan es va construir l'església parroquial dedicada a Sant Jordi. Va ser agregat com a part del terme de la Riera de Gaià el 1842.”

• Un altre fragment de text d’aquesta mateixa pàgina, diu:

“Degut al seu dolent estat de conservació s'hi han dut a terme obres de rehabilitació, com ara la refacció de la teulada, la neteja de les parets interiors, la refacció de la sagristia i el presbiteri.”

No s'indica cap data.

Altres