Església Vella – Alcover / Alt Camp

Situació: A Alcover, població de la comarca de l'Alt Camp (Tarragona)

Època: Segle XII - Romànica - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: L'any 1937 es va esfondrar a causa de l'enderrocament d’un edifici annex. Lliurament accessible. Aparcament als carrers dels voltants.

Altres noms: Església de la Puríssima Sang o de la Sang - Generalitat de Catalunya.*

Accés – Visitada el 19/03/2011:

Localitzable sense problemes: al carrer Major.

Altres: Alcover gaudeix de tenir un ric i força interessant patrimoni arquitectònic a més d'altres valors naturals i paisatgístics. Els carrers de trama medieval del nucli antic, tenen un encant especial.

Es força recomanable dirigir-se en primer lloc a l'Oficina de Turisme d’aquesta localitat, situada als baixos de les dependències del Museu Municipal d'Alcover, al carrer Costeta 1-3, al costat del Portal de la Saura, on l'eficaç personal de que disposa us donarà complerta informació del recorregut recomanat.

Davant de les edificacions que es poden trobar a cada cantonada, hi ha plaques informatives a disposició dels visitants.

Cal veure:

• Les Muralles d'Alcover amb els portals de la Saura i de Sant Miquel, que encara es fan servir.
  • L'església nova, destaca entre altres raons per les seves grans dimensions.

Al mapa de Google encara és perfectament identificable la forma ovalada del nucli antic.

Una pàgina de referència: Ajuntament d'Alcover

Localització: N 41 15 44 E 01 10 16 - Altitud: 231 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Gener 2020):

Descripció

Les restes de l'església de Santa Maria es troba al nucli vell de la població d'Alcover, exemptes de qualsevol altra edificació i centrant l'espai d'una plaça.

A partir dels elements que encara es conserven de l'església es pot dibuixar la planta original, d'una sola nau de 10 x 13 m, amb absis semicircular i parets de 2 m de gruix.

Romanen en peu gran part de mur de migdia, on s'obria la porta d'accés, així com l'absis i el cor, si bé s'ha perdut l'altre mur lateral que recolzava en l'enderrocat edifici hospital-escola.

Cal remarcar els capitells de l'interior de l'absis amb decoració escultòrica i la imposta amb bandes horitzontals incises, a més de la magnífica rosassa situada als peus de l'església.

Contràriament la porta d'entrada és d'una gran austeritat, ja que tant els capitells que coronen les columnes com les arquivoltes i el timpà són llisos.

L'obra es va fer amb carreus regulars de color vermell.

Notícies històriques

La factura de l'edifici el situa clarament a l'època romànica, si bé hi ha divergència d'opinions respecte a la seva datació concreta.

No obstant això, el criteri general és de donar com a bona la data de final del S. XII.

La tradició popular coneixia aquesta església amb el nom de "La Mesquita", nom que ha fet suposar l'existència anterior d'un temple musulmà.

Vers la fi del S. XV va resultat insuficient i es va fer l'església nova.

A la vella se celebrà culte fins l'any 1783.

L'any 1931 va ser declarada Monument Històrico-Artístic per ordre de Marcel.lí Domingo.

L'edifici va resultar molt malmés en ser incendiat en els primers temps de la guerra de 1936.

Poc després, el 1937, es va esfondrar gairebé totalment, i a més es van perdre retaules i talles de gran valor artístic.

Actualment s'ha recuperat com a espai urbà, obrint-se al públic l'11 de setembre de 1979.

Alt Camp : Veure en un mapa més gran.