Església parroquial de Santa Maria – Preixana / Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A Preixana, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l’Urgell. Enfilada a la part alta del poble

Època: Segle XV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

La trobarem a la Plaça de Joan Pau II.

Localització:  N 41 36 27.9 E 01 02 17.4 - Altitud: 328 m.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Gener 2016):

“Descripció

Edifici de planta rectangular de nau única amb l'altar major recte i coberta amb dos trams de volta de creueria.

Darrera de l'altar major hi ha la sagristia. L'única decoració de l'altar és un finestral gòtic geminat. A la part de migdia hi ha una altra finestra d'igual característiques.

Les quatre cantonades d'aquesta església es troben reforçades per quatre grans contraforts.

La coberta de creueria de l'església conserva les respectives claus de volta amb relleus, un de l'anagrama de Crist i en l'altre hi es visible la data de 1673.

Les nerviacions de la coberta es perllonguen pels murs laterals de l'església i desemboquen en unes mènsules antropomòrfiques.

A banda i banda hi ha dues capelles laterals.

La portada de la façana principal segueix una clara inspiració classicista dins el corrent barroc. Segueix el model de porta arquitravada i rematada per un frontó triangular.

Església greument afectada pels terratrèmols datats el 1427 i 1428.

El 1673 és la data en que es porten a terme les reformes interiors i de la façana de l'església.

Al finalitzar la Guerra Civil espanyola, l'església havia mal sobreviscut a l'impacte d'una bomba que va deixar la part de la capçalera força afectada.

Amb l'ajuda de "Regiones devastadas" es refà el temple, sobretot la part de la teulada, els anys 1945-1948.”