Església parroquial de Santa Maria – Castellar de n’Hug / Berguedà

Església parroquial de Santa Maria – Castellar de n’Hug

Església parroquial de Santa Maria – Castellar de n’HugEsglésia parroquial de Santa Maria – Castellar de n’HugEsglésia parroquial de Santa Maria – Castellar de n’HugEsglésia parroquial de Santa Maria – Castellar de n’Hug

I T I N E R A R I

Situació: a Castellar de n'Hug, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XII  - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat abans d'entrar al poble, en una zona convenientment disposada a l'efecte i hi hem accedit a peu, passejant pels laberíntics carrers de la població.

La trobarem a la Plaça de l'Església.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2014):

Edifici ubicat a la plaça, presidint el nucli antic de la població.

Algunes de les parts es consideren romàniques.

És una església de dimensions no massa grans, construïda en diverses campanyes constructives. La nau és coberta amb volta de canó i l'altar amb volta de creueria. El parament és de grans carreus ben escairats i disposats en filades.

Porta -  Es troba centrada al mur dels peus. És l’únic element que trenca la monotonia de la façana. La porta està a migjorn, és de dos batents de fusta que s'obre cap a dins i tanca el portal d'entrada, molt auster, amb dos arcs de mig punt en degradació. És a destacar la ferramenta de la porta, amb formes senzilles d'espirals entrellaçades. El ferro era utilitzat com a element de proteció i evolucionà cap a la seva utilització com a element decoratiu.

Campanar- Massissa torre de planta quadrangular amb obertures dovellades d'arc de mig punt, algunes d'elles parcialment cegades. El parament és força diferent, els carreus són de menors dimensions que els de la façana, menys homogenis i no tant ben escairats.

La coberta és a dues aigües de teula àrab. Actualment la base del campanar correspon a un tram de la nau lateral de l'església modificada al segle XVII-XVIII aprofitant elements de l'antiga església romànica.

Notícies històriques

Al 839 la trobem esmentada en l'acta de consagració de la catedral d'Urgell. El 1229 Elisenda Hug de Mataplana, hi construïren un altar en honor de Sant Miquel. Als segles XIII i XIV també trobem diverses notícies històriques.”

Les Fonts del Llobregat