Església parroquial de Santa Coloma – Arsèguel / Alt Urgell

Situació: A Arsèguel, vila i municipi de la comarca de l'Alt Urgell (Lleida).

Època: No hi consta – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Accés - Visitada el 12/06/2011:

Circulant per la carretera N-260 (Eix pirinenc), entre els PK 215/216, hi ha una desviació indicada (N 42 21 41.90 E 01 35 13.53), que accedeix en primer lloc a El Pont d'Arsèguel (Petit nucli de població d'Arsèguel), i tot seguit, continuant per la carretera LV-4052, arribarem a Arsèguel.

Altres:

• De la pàgina web de l’Enciclopèdia Catalana, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

“A l'extrem, arrecerada al turó de Patalín, hi ha l'església parroquial de Santa Coloma, potser en origen edifici romànic d'una sola nau rectangular, sense absis exempt.

A ponent hi ha el portal, format per tres arquivoltes de mig punt en degradació sobre una línia d’impostes motllurada.

Sota mateix, als carreus de les rebranques, hi ha unes carotes rústegues.

A l’angle del sud-oest de l’edifici, sobre la façana, es dreça un campanar de torre, quadrat, que és obra posterior.

També són més tardanes les capelles rectangulars que s’obren a banda i banda de la nau, coberta amb volta de llunetes barroca.

Per a la reconstrucció d’aquesta església s’aprofitaren carreus d’una església més antiga, situada uns 40 m més enllà de l’actual (on hi ha el cementiri i hi resta la fonamentació) i que era dedicada a sant Miquel.

Al segle XIX encara hi havia culte.”

• Per complementar mínimament la informació anterior, ens complau extreure el següent text de la pàgina web de Pat.mapa (Setembre 2013):

“ Descripció

Església molt modificada. D'una sola nau amb capelles afegides a l'estructura original. L'absis ha desaparegut. La porta actual es troba a la façana W. i consta de tres arquivoltes molt simples. Els capitells són esquemàtics. Els angles d'aquesta façana hi ha dues cares de forma circular, molt rústegues. La torre campanar és d'època un xic tardana. La porta està guarnida amb ferramenta en espiral.

Notícies històriques

La localitat d'Arsèguel apareix esmentada l'any 839 a l'Acta de consagració de la seu d'Urgell, amb la denominació d'Arcegal.”

Alt Urgell : Veure en un mapa més gran.

Cal fer un tomb pel poble:

Impressionants vistes de la Serra del Cadí, des d’Arsèguel:

Restes de l’antic castell d’Arsèguel:

• De la pàgina web de Wikipedia ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

“ El castell va ser totalment destruït l'any 1592 però hi ha diversos elements al municipi que possiblement pertanyen al castell: una mitja torre adossada a una casa, un gran arc de mig punt que forma part d'un mur d'una casa a la plaça de l'ajuntament

i alguns elements prop de l'església parroquial com una cara esculpida de la façana de l'església.

Les noticies sobre aquest castell són molt escasses. Al segle XII era tingut per la comtessa del Pallars. Al segle XVI, dins dels conflictes entre Nyerros i Cadells, els soldats del Sometent de Bagà van assaltar el castell i el derruïren totalment l'any 1592”

Esdeveniments interessants:

A Arsèguel, cada estiu s'hi celebra una Trobada d'acordionistes del Pirineu.