Església parroquial de Sant Pere – Palau-sator / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: A Palau-sator, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Conserva elements que evidencien el seu passat fortificat: mur sobrealçat – espitlleres – matacà.

També hi ha un comunidor amb forma de torreta.

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret. Aparcament als voltants.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2016):

“ Descripció

L'església de Sant Pere de Palau-sator es troba situada fora de l'antic nucli fortificat de la població, a la banda de migdia.

És un edifici d'una nau i absis semicircular.

La nau es cobreix amb volta seguida apuntada i un simple plec forma l'arc presbiterial que comunica amb la volta ametllada de l'absis.

La façana principal es troba situada a ponent i s'hi obre una porta d'accés, amb dos arcs de mig punt, sense llinda ni timpà.

Al centre d'aquesta façana hi ha una obertura d'arc de mig punt, de doble esqueixada.

El frontis està coronat per una espadanya de dues obertures que té adossat un comunidor en forma de torreta.

Al segle XVI s'obriren les capelles laterals, dues per banda, i les dues sagristies del costat de l'absis.

El temple conserva vestigis de la seva fortificació com són les espitlleres del mur sobrealçat del costat de migdia.

Notícies històriques

L'edifici de l'església parroquial de Sant Pere va ser bastit al final del període romànic, ja dintre del segle XIII.

D'època posterior són les capelles laterals, el cor i les sagristies (segles XVI-XVII).

El temple va ser restaurat el 1943, segons consta a la placa que hi ha al costat de la porta d'accés.”

A L T R E S :

Comunidor de l’església parroquial de Sant Pere - Palau-Sator

Comunidor

Petita edificació en forma de porxo obert a quatre vents, cobert, situada prop de l’església, on s'aixoplugava el sacerdot que comunia les tempestats i les pedregades.

Comunir: Conjurar el mal temps amb oracions o exorcismes.

FontGran Enciclopèdia Catalana