Església parroquial de Sant Pere dels Arquells – Ribera d’Ondara / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Pere dels Arquells, entitat de població de Ribera d’Ondara, un municipi de gran extensió de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XIV – Gòtic – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

La trobarem a la plaça de l’església.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Gener 2016):

“Descripció

Edifici situat en un costat de la plaça de l´Església del poble, de planta rectangular, d’una sola nau coberta amb volta d’aresta amb claus, capelles laterals bastides en els murs i capçalera amb absis.

Presenta una coberta a doble vessant i campanar d’espadanya que sobresurt del la mateixa estructura de l’absis.

L’actual porta d’accés es troba al mur de migjorn i se’ns presenta amb pilastres a banda i banda adossades al mur, de les quals arranca un arc de mig punt. A la clau de l’arc hi ha un relleu amb el símbol papal i unes claus, i per sobre la data "1867".

La porta culmina amb un frontó perfectament definit gràcies a una motllura que el ressegueix.

La pica d'aigua beneïda és feta de pedra i es troba abandonada a l'exterior de l'església. Presenta un costat foradat, cosa que sembla indicar que havia estat adossada al mur. Té un brocal en forma de cornisa, una faixa excavada i decorada amb volutes, i una segona cornisa; en conjunt delimiten la part superior de la pica.

Una vintena de sòcols limiten uns relleus en forma de lòbuls. Malauradament, l'estat en què es troba avui dia, impedeix parlar del seu interior i del seu peu.

Notícies històriques

L'església de Sant Pere dels Arquells fou fins el 1835 el centre de la prepositura o priorat del mateix nom, que havia estat creat el 1100 per Ramon Guillem d'Òdena, el qual donà al monestir de Santa Maria de l'Estany l'església de Sant Pere , fundada pel seu pare l'any 1086, amb la condició que els de l'Estany instal·lessin als Arquells una comunitat prioral sota la regla de Sant Agustí

El que en subsisteix avui no evidencia en res l'antiga fundació, tot i que, incertament, hom hi podria relacionar les restes d'una pica beneïtera

De fet és fins el segle XIV que la Prepositura gaudeix d'una certa prosperitat, ja que les visites pastorals del segle XIV confirmen un progressiu esllanguiment de la fundació, que és molt clar ja en el segle XVI, moment en què a causa de la secularització dictada pel papat passà a dependre del monestir de Montserrat (1592) i fou regida per monjos amb títol de paborde, fins el 1835.”

Altres

Curiositat

Tres caces de combat en un jardí domèstic sorprenen La Segarra

En el jardí d'una propietat privada, s'hi poden trobar moltes coses més o menys lúdiques i/o decoratives: els típics nans de Blancaneus amb fanalet, estàtues de més o menys qualitat, llacs, piscines, etc.

Però el que encara no havíem vist mai és la presència de tres aparells d'aviació, tres caces a reacció, tres avions de combat, perfectament aparcats al bell mig de la gespa del jardí de una casa ... visibles des del carrer, a través del reixat de la porta d'entrada.