Església parroquial de Sant Pere de Tudela – Artesa de Segre / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: A Tudela de Segre, entitat de població d'Artesa de Segre, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Noguera (Lleida).

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

La trobarem al carrer Major. Senzill de localitzar, donades les dimensions del llogaret.

Localització: N 41 52 15.0 E 01 05 02.0 – Altitud: 448 m. – Tant la posició de la icona en el mapa, com les dades de l'altitud, en aquest cas, són aproximades.

No som capaços d'identificar amb exactitud la situació d'aquesta edificació en el mapa.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2016):

“ Descripció

L'església parroquial de Sant Pere de Tudela s'emplaça al centre del nucli medieval de Tudela de Segre, agregat del municipi d'Artesa de Segre.

Es tracta d'una església entre mitgeres, entre la pl. Major i el c/ de l'Església.

De planta rectangular i una sola nau, és el resultat d'una llarga història de remodelacions arquitectòniques profundes.

Compta amb una possible cripta adaptada al relleu del terreny i que s'adossa al c/ del Portal Nou.

La façana és el resultat més visible de les remodelacions ara esmentades, ja que ha estat transformada amb un historicisme neogòtic, afegit durant el segle XIX a sobre de l'antiga porta renaixentista de 1692.

La façana, profusament arrebossada, amb una portalada apuntada, tres finestres juntes i també apuntades substitueixen el rosetó.

Una gran espadanya corona el temple, amb tres obertures en diferents nivells (una per sobre), també apuntades. Corona l'espadanya una creu.

De l'antic temple se'n conserven ben pocs vestigis, concretament el lateral de migjorn, on es pot observar un aparell diferent (carreus escairats i ben disposats). Aquesta paret enllaça amb el mur que forma part del Portal Vell i Portal Nou, dels segles XIV-XVI.

La teulada de l'edifici, en una doble vessant molt subtil, està recoberta amb materials recents, amb ràfecs de maó i teula neoclàssics.

Com s'ha vist, l'evolució arquitectònica d'aquest temple és molt complexa.

Si bé les primeres notícies daten del segle XII, les restes actualment conservades només permeten observar vestigis dels segles XIV-XVI com elements més antics.

La resta de la construcció d'obra vista podria correspondre's amb elements barrocs senzills del 1692 a l'interior i la façana historicista neoclàssica.

Notícies històriques

L'església parroquial de Sant Pere de Tudela degué ser construïda a mitjans-finals del segle XIII, ja que l'any1309 se'n fa el primer esment.

Entre el segle XVI i inicis del segle XIX (1806), l'església pagava delmes i primícies a Sant Pere d'Àger.”

• AltresCuriositats

Del article publicat a la revista "La Palanca"  d'en Ramon I. Canyelles - Artesa de Segre - La Noguera, ens complau extreure el següent fragment de text:.

Esglésies amb campanes d'obús:

" Durant la guerra civil espanyola (1936/1939), degut a la precarietat de medis de l'exèrcit republicà i per tal de construir armament, bàsicament les baines de les bales, es fongueren campanes d'esglésies i ermites.

Al quedar els cloquers orfes del seu instrument, l'enginy popular va restablir les torres i espadanyes amb caps d'obús, suplint així la mancança amb un estri que si bé ens recorda l'horror bèl·lic, ens comunica amb els diferents tocs els missatges que des de l’església es fan arribar a la població.

La sonoritat és relativament bona, malgrat la despersonalització sònica del monument."

Podeu veure la continuació d'aquest tema a les següents pàgines: