Església parroquial de Sant Pere de la Vall – Verges / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Verges, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona), al petit nucli de la Vall (Riera de la Vall). Si mirem el mapa veurem que està més a la vora de Jafre que no pas de Verges.

Època: Segle IX – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 07/12/2016:

Havent planificat des de casa mateix la descoberta d'aquesta edificació, vàrem determinar localitzar un punt d'aproximació -  punt d'inici -  on el terra fos asfaltat, per garantir la localització amb la màxima fiabilitat possible i arribar-hi amb comoditat.

Amb la col·laboració de Google Maps vàrem establir que les coordenades d'aquest punt podien ben bé ser les següents: (0) - 42 04 53.1 03 01 28.3 - (Camí de Verges a Garrigoles).

I efectivament, havent introduït aquestes dades al nostre fidel TomTom, la descoberta va ser “bufar i fer ampolles”.

Hem aparcat amb antelació, al voral del camí d’accés, pràcticament al davant del Mas de Cal Rei.

M A P A d'aquesta localització

Localització: (1)  N 42 04 52.7 E 03 01 19.5 – Altitud: 29 m.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Desembre 2016):

“ Descripció

L'església de Sant Pere de la Vall és part d'un conjunt arquitectònic unitari, constituït, a més, per dues masies que conformen el petit nucli de la Vall.

És una construcció molt senzilla de planta rectangular, d'una nau amb absis semicircular i coberta de volta de canó.

A l'interior, els murs de la nau mostren unes arcades cegues de reforç que possiblement són un afegit posterior.

Presenta, a la façana principal, la porta d'accés actual d'arc de mig punt, amb dovelles de pedres ben tallada i guardapols superior.

L'obra és de pedra, i va ser bastida amb diversos tipus d'aparells; la part central de la façana té pedres regulars disposades en filades de dimensions diferents. En els extrems dels murs laterals hi ha contraforts.

Notícies històriques

El lloc de la Vall pertanyia a la baronia de Verges i fou venuda l'any 1399 pel compte Joan d'Empúries al seu germà Pere. En el testament d'aquest darrer, l'any 1401, apareix citada l'església.

Sant Pere de la Vall és una església romànica de tipologia rural. Data dels segle XI, amb remodelacions posteriors. Hom creu que antigament era la parròquia del terme de Verges. Als murs interiors hi ha decoració pictòrica, del segle XIX.”

Els voltants, l'entorn d'aquesta edificació, és una suau successió de terres de conreu que es perden a l'horitzó ...