Església parroquial de Sant Medir de Cartellà – Sant Gregori / Gironès

I T I N E R A R I

Situació: A Cartellà, entitat de població de Sant Gregori, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès – (Girona).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant. Al costat hi ha un cementiri modern, en ús.

• Accessibilitat: Missa els diumenges a les 11:00h. Es pot sol·licitar la clau al mas veí per visitar-la – (Ajuntament de Sant Gregori).

Accés – Visitada el 27/05/2016:

La trobarem al final de la carretera GIV-5312 (Girona / Sant Medir - (Sant Gregori)). Hi ha una ampla esplanada on hem aparcat  còmodament (42 01 34.0 02 46 23.0)

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2016):

Església de planta rectangular absis posterior i cossos afegits lateralment.

Coberta de teula àrab a dues vessants. Parets portants de pedra amb carreus a les cantonades i a la porta d'accés, feta amb brancals i llinda de pedra motllurada.

A l'angle dret de la façana principal hi ha adossat un cos cilíndric construït amb carreus ben tallats, en el seu interior hi ha una escala de cargol de pedra per accedir al campanar de planta quadrada i carreus a la part superior.

A la part posterior es conserva l'absis romànic.

L'església originàriament havia tingut una sola nau amb absis, posteriorment se li va afegir una altra nau paral·lela i capelles laterals.

La nau original és coberta amb volta de canó. Les parets interiors són arrebossades i pintades de color blanc, deixant vistos els elements de carreus.

Notícies històriques

L'origen d'aquesta església s'ha de buscar en la que bastiren els monjos del monestir de Sant Medir, probablement una construcció preromànica de la qual no en queden restes.

Més tard fou refeta o substituïda per una de romànic llombard que ha anat sofrint variacions al llarg dels segles.

El segle XVIII va patir importants reformes o ampliacions.

Possiblement el Monestir de Sant Medir fou fundat a principis del segle IX (any 820), a mitjans del segle X els monjos abandonaren el monestir i l'església es convertí en una simple parròquia i durant segles depengué del Monestir de Santa Maria d'Amer.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l'Ajuntament de Sant Gregori, el següent text (Maig 2016):

“L'origen de Sant Medir és una comunitat monàstica del segle IX que l'any 949 fou traslladada a Amer, restant així únicament com a parròquia.

S'hi arriba per una carretera asfaltada des de Taialà, o bé des de Cartellà.

L'església conserva l'estructura del temple romànic, del segle XI, amb una nau i absis semicircular amb decoració d'arquets llombards a l'exterior.

Al segle XVIII, tanmateix, una important reforma li donà l'aspecte actual, amb capelles laterals, una senzilla façana, mentre que el campanar, amb pinacles i coberta piramidal, és del segle XIX.

Des de l'any 1980 és l'església de la comunitat de monges cistercenques de Santa Maria de Cadins, que resideixen a l'edifici veí de l'antiga rectoria, de nova construcció.”

• “ A l'angle dret de la façana principal hi ha adossat un cos cilíndric construït amb carreus ben tallats, en el seu interior hi ha una escala de cargol de pedra per accedir al campanar.” - (Patrimoni.Gencat)