Església parroquial de Sant Martí – Vilaverd / Conca de Barberà

I T I N E R A R I

Situació: A Vilaverd, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època: Segle XI – (Patrimoni.Gencat) / Segle XII – (Diputació de Tarragona) / Romànic. Ha patit nombroses reformes. Darrera restauració: any 1997.

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. Condicions de visita: Lliure des de l'exterior. A l'interior els dies de celebració. En el nostre cas, vàrem tenir la fortuna de coincidir amb la presència del mossèn i ens va permetre l'accés a l’església i la presa de fotografies.

Altres noms

Accés - Visitada el 25/05/2015:

Procedents de Montblanc i circulant per la carretera C-14 en sentit sud, hem sortit d'aquesta via per un lloc situat entre els PK 32-31 (41 20 32.5 01 10 37.1) i hem accedit al carrer Major. Hem aparcat en una petita zona de pàrquing (41 20 02.6 01 10 35.3) disposada a l'efecte.

En qualsevol altre cas, potser seria de bon aconsellar no circular pels estretets carrers de la població, i mirar d'aparcar fora poble.

Després ens hem dirigit a peu a l’església.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

És de planta de creu llatina, mesura 25m de llargada i 5m d'amplada i 13m de creuer.

La porta de la façana és de mig punt i les dovelles estan emmarcades en un pestanya.

Al damunt seu s'obre un ull de bou. A la part dreta s'alça l'espadanya amb dos finestrons per a les campanes, la qual és de grans proporcions.

Té una sola nau amb capelles laterals, la capçalera és plana i creuer. Junt a la capçalera hi ha dues habitacions. El cor s'aixeca als peus, sota una arcada. La nau es divideix amb quatre trams, separats per arcs apuntats.

Notícies històriques

El conjunt és obra del segle XII, la qual cosa és esmentada a la bitlla del Papa Celesti III i els afegits seran fets al segle XIV, a partir de l'any 1619.

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Tarragona, el següent text (Maig  2015):

“ Descripció:

L'església parroquial de Sant Martí és un temple originàriament de planta de creu llatina d'una sola nau.

Es va començar a construir l'any 1194.

A la façana principal destaca la seva portalada d'arc de mig punt, amb dovelles molt ben treballades amb una motllura que en delimita l'arc.

Uns metres més amunt es troba un ull de bou que a mode de rosetó permet l'entrada de llum al temple.

A la part superior es troba un campanar doble. A la façana principal s'obren tres grans obertures per a les campanes, i a una façana lateral posteriorment s'hi va construir un campanar d'espadanya de dos ulls.

Notes històriques:

Està documentada l'any 1193 en una butlla de Celestí III a l'arquebisbe de Tarragona on es confirmen les seves possessions.

Fins al segle XV l'església era col·lació de l'arquebisbe de Tarragona. L'any 1689 es va construir un altar en honor a la Mare de Déu de la Serra.

L'any 1997 va ser restaurada, descobrint els elements originals com el creuer del temple. També es van recuperar els finestrals d'estil romànic de l'absis i de les capelles, les voltes de l'altar major i la primitiva porta del temple.

Vilaverd: Una bonica vista del carrer Major

Vilaverd: Safaretjos públics.

Pels que ja tenim una certa edat, aquesta imatge no ens és gens indiferent. Ens recorda els temps en que encara no s'havien popularitzat a les cases, les rentadores elèctriques.

En aquest indrets, d'entranyables records,  i no tant llunyans en el temps, a més a més de rentar-hi la roba, s'hi feia “safareig”.