Església parroquial de Sant Martí – Palafrugell / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: A Palafrugell, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XVI – Gòtic tardà - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. A destacar el notable nombre de gàrgoles que presenta.

També és curiosa la presència de “garites” a les cantonades del campanar. La utilitat d'aquestes “garites”,  és que es tracta de comunidors.

Accés – Visitada el 25/11/2016:

La trobarem a la Plaça de l'Església nº 7. Aparcament als voltants. Davant de l’església, és zona peatonal.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2016):

“ Descripció

L'església parroquial de sant Martí de Palafrugell és d'un edifici de grans dimensions que presenta elements de diverses èpoques.

Consta a d'una sola nau amb capelles laterals i cor als peus, absis poligonal i coberta de teula a dues vessants.

La façana principal, orientada a ponent, té la portalada rectangular amb elements de tipus clàssic: dues pilastres a banda i banda amb entaulament superior i un baix -relleu dedicat a Sant Martí situat al centre d'un rectangle delimitat al seu tron per pilastres i motllures clàssiques.

Hi ha també semiesferes decoratives.

A la part central de la façana hi ha una senzilla rosassa, i a la part alta una galeria d'arcs de mig punt.

La nau, dividida en quatre trams per tres arcs torals apuntats, es cobreix amb volta d'aresta, i les capelles laterals i el presbiteri amb volta de creueria.

El campanar s'eleva a l'angle sud oest del temple. És de gran altura, encara que resta inacabat, i té base quadrada i cos superior vuitavat.

Als quatre paraments situats damunt dels angles de la base quadrada hi ha quatre torres cilíndriques.

A la part baixa de ponent del campanar hi ha una porta amb la data del º1762 i l'escut de Palafrugell en relleu.

Un altra campanar, anomenat "campanar vell", s'eleva a la banda nord de l 'església.
És un element de petites dimensions format per quatre pilastres amb teulada.

El temple de Sant Martí correspon bàsicament a dues etapes constructives:

D'una part van ser bastides la nau i les capelles laterals en estil gòtic tarda, aproximadament el segle XVI; posteriorment, en època barroca, durant el segle XVIII, es van construir la nova portada del temple, la Capella Fonda i el campanar.

A l'església hi havia un retaule barroc de fusta daurada de l'escola de Vic, començat el 1663 i acabat de daurar el 1784. Aquest retaule va ser cremat durant la guerra civil del 1936-39."

• Amb data 29/10/2014 vàrem rebre un @mail d'en Esteve Mestre Roigè, en el que de manera clara i concisa, ens deia: “les garites que dieu són comunidors.”

• Llavors, pensem que tampoc ofereix cap mena de dubte: les “garites” de l’Església parroquial de Sant Martí, també són Comunidors.

• Així doncs, i per reblar aquest tema, també cal precisar que a la citada pàgina de l’Església parroquial de Santa Maria de Linyola , fèiem la següent manifestació: “ ... la presència d'aquestes “quatre curioses garites circulars”, fet que la fa única a Catalunya”.

• Evidentment, la descoberta de l'Església parroquial de Sant Martí, trenca la veracitat d'aquesta asseveració.

Catalunyamedieval

• Dins del terme municipal de Palafrugell hi podem trobar les següents edificacions:
  1. Castell de Cap Roig
  2. Torre de Calella
  3. Torre de Can Boera
  4. Torre de Can Fiego
  5. Torre de Sant Sebastià
  6. Torre de Santa Margarida
  7. Torre de Vila-seca
  8. Torre del Mas Fina
  9. Torre del Mas Petit d’en Caixa
  10. Torre del Mas Sureda
  11. Torre del Puig Torretes
  12. Torre Roja
  13. Torres de Can Borrull
  14. Església parroquial de Sant Martí
  15. Església de Sant Ramon d'Ermedàs

A L T R E S :

Comunidor de l'Església parroquial de Sant Martí / Palafrugell

Comunidor

Petita edificació en forma de porxo obert a quatre vents, cobert, situada prop de l’església, on s'aixoplugava el sacerdot que comunia les tempestats i les pedregades.

Comunir: Conjurar el mal temps amb oracions o exorcismes.

Font: Gran Enciclopèdia Catalana