Església parroquial de Sant Esteve – Tordera / Maresme

Valoració: 2 vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: A Tordera, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona).

Època: Segle XI – RomànicGòticBarroc - (Patrimoni.Gencat).

De la pàgina web de Wikipedia, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

“ Encara que no hi ha massa dades, el primer document on es fa referència a aquesta església data del 977, en la qual s'hi anomenava una església primitiva, sobre la qual al segle XI s'hi va construir l'església romànica. La part baixa del campanar és d'estil preromànic, la part mitjana romànica del segle XI, i la part alta és un afegit d'estil gòtic del segle XVI.”

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. El dia de la nostra visita vàrem poder accedir lliurament a l’interior.

Altres noms:

Accés - Visitada el 02/05/2015:

Trobarem aquesta edificació a la plaça de l'Església, al costat de l'Ajuntament.

Localització: N 41 42 06.1 E 02 43 07.6 – Altitud:31 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

“ Descripció

L'actual església parroquial de Sant Esteve de Tordera és d'estil barroc i neoclàssic, encara que conserva la torre del campanar d'un primitiu edifici romànic.

 L'actual edifici fou construït entre 1780 i 1817.

 El cos és de tres naus, i té planta de creu llatina. La façana és llisa amb un important portal barroc al que s'accedeix per una escalinata, flanquejat per dues columnes.

La cornisa és truncada, amb una fornícula que conté la imatge del patró. Dos balcons amb balustres, també ornen la façana.

 A l'interior, d'estil neoclàssic molt transformat, l'església contenia ja a principis del segle XX importants obres d'arts religioses antigues, desaparegudes l'any 1936.

 Campanar

 Restes d'un primitiu edifici romànic bastit en el mateix indret. El campanar és de planta quadrada de dos pisos, un amb una sola finestra a cada cara i l'altre amb finestrals gòtics tardans. La part alta és del segle XVI.

 Presenta tres fases de construcció, visibles exteriorment.

 A la primera hi ha la portalada i restes de la primitiva església. A la cara oest hi ha restes d'un finestral circular.

 La segona part compren quatre costats, finestrals típicament romànics (alguns tapiats) i damunt ells altres finestrals dobles, un dels quals es troba tapat.

 La tercera part va ser afegida al segle XVI per a posar-hi les campanes. L'estil ja és gòtic però encaixa molt bé dins el conjunt. Construït amb grans carreus regulars, l'afegit del segle XVI presenta el color de la pedra diferent.

Notícies històriques

Les primeres dades històriques comprovades són de l'any 977 en la que queda constància la donació feta per Ponç i altres nobles a Hildesind, abat del monestir de Sant Pere de Rodes.

El campanar és l'únic vestigi que queda de l'antiga església romànica car fou enderrocada per construir l'actual.

Diversos cronistes del segle X fan referència a una important església de Sant Esteve de Tordera. Això fa suposar que la seva construcció és bastant anterior i que es tractaria d'un edifici preromànic. Damunt s'hi construí una altra que fou consagrada a la segona meitat del segle XI per Berenguer, bisbe de Girona (1032-1091) a la qual correspon l'actual campanar.

El 3 de juliol de 1737, el llavors bisbe de Girona, Baltasar Basteri i Lledó, dóna l'autorització per a bastir un temple més capaç i proporcionat.

 La duració de les obres de la construcció de l'actual temple parroquial sobre l'anterior durà solament trenta-set anys, entre el 1780 i el 1817, seguint els plànols de l'arquitecte Joan Fàbregas, resident a Barcelona.”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: