Església parroquial de Sant Esteve – Massanes / Selva

Situació: A Massanes, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva – (Girona).

Època: Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat). Queden ben poques restes de l'obra original.

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

Senzill de localitzar, donades les reduïdes dimensions del llogaret: A la Plaça de Catalunya.

L'absis, perfectament emparedat entre varies edificacions, a penes es veu.

“Descripció

L'església parroquial de Sant Esteve està situada a l'extrem de ponent del nucli urbà i s'hi accedeix a través de la plaça de Catalunya.

A la construcció primitiva d'una sola nau rectangular i un absis semicircular s'hi van afegir les capelles laterals, la sagristia i el campanar.

L'edifici actual respon essencialment a l'obra del segle XVII. L'absis, però, és clarament romànic i està realitzat en carreus i ornamentat amb un fris d'arcuacions llombardes, en sèries de sis entre lesenes, acabades amb un fris de dents de serra i una simple motllura al ràfec.

La coberta a l'interior de la nau és de volta de canó. A la façana principal, totalment emblanquinada, hi ha la porta que és quadrangular amb els brancals i la llinda de pedra, coronada amb una fornícula.

A sobre hi ha una finestra que segueix la mateixa estructura de la porta.

El campanar és una torre quadrangular amb finestres allargades d'arc de mig punt a cada cara, rematat per una balustrada.

La construcció originària era d'estil romànic, de la qual només en resta l'absis.

L'any 1903, l'església va ser donada al Monestir de Breda, i a pareix esmentada també en una butlla del Papa Lluci III, l'any 1185.

Al 1740 va ser reformada totalment i els murs romànics foren arrebossats.

L'exèrcit francès la va destruir en la invasió de 1808.

Reconstruïda després de la Guerra Civil (1939) i al cap de pocs anys es traslladà el cementiri, que estava just al davant.

L'any 1978 un privat va comprar la rectoria i va refer la casa i la part exterior de l'absis, deixant-lo amb la seva aparença originària. “