Església parroquial de Sant Cristòfol – Llambilles / Gironès

Situació: A Llambilles, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès - (Girona).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant mateix, on hi ha disposada una àmplia zona d’aparcament lliure i gratuïta. Al costat hi ha l'Ajuntament.

Senzill de localitzar. La façana davantera dona al carrer de l’Església.

Un dels seus possible accessos podria ser a través de la carretera C-65 (Quart / Cassà de la Selva).

En un punt a mig camí, entre els PK 23 i 24, trobarem una sortida  -  41 55 12.9 02 51 02.3, indicada, que ens aboca al carrer Avinguda del Gironès, que mena en primer lloc a l’Església de Sant Cristòfol i al costat, a l’Ajuntament de Llambilles.

Localització: N 41 55 15.7 E 02 51 33 – Altitud: 352 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2016):

Edifici de planta rectangular amb la nau central i absis semicircular d'origen romànic.

La volta de la nau central és d'estil gòtic molt senzilla, actualment està enguixada i pintada, deixant a la vista els arcs torals fets amb pedra de color gris.

També hi ha algunes capelles laterals en una de les quals es llegeix la data de 1699.

La coberta és feta amb teules a dues aigües i ràfecs laterals de tres fileres formats per rajols plans i teules girades.

La façana principal és de formes barroques i està arrebossada deixant a la vista els carreus de les cantonades, de les obertures i les dovelles de la porta principal.

El campanar presenta un basament quadrangular molt alt, transformant-se en una torre de planta octogonal, per mitjà de quatre trompes. Les obertures de la torre són amb arcs de mig punt.

Notícies històriques

Inicialment hi havia una església romànica que fou parcialment aprofitada per a construir l'actual temple sobre part dels seus murs. A l'arc d'una de les capelles laterals es pot veure la data de 1699. També a dins es conserven una pila baptismal datada el 1587, un reliquiari i una creu processional de plata del segle XVI.

Existeix una tradició de que la primitiva parròquia del municipi hauria estat l'ermita de Sant Cristòfol del Bosc.”