Església parroquial de Sant Andreu de Clarà – Castellar de la Ribera / Solsonès

Església

Entorn

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Clarà, una de les quatre entitats de població del municipi de Castellar de la Ribera, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Aparcament al davant.

Accés – Visitada el 12/05/2017:

El camí per accedir a aquesta edificació és exactament el mateix que el que mena a la Masia Casanova, que trobarem una mica abans.

Punt d'inici: Circulant per la carretera C-26 (Bassella / Solsona), en un lloc situat entre els PK 98 / 99 d’aquesta via, trobarem un paratge conegut com la Collada de Clarà, on hi ha una cruïlla de carreteres (0) - (42 00 59.7 01 27 50.2).

(1) - Seguirem per la sortida indicada: Clarà a 2,5 km. (42 00 58.6 01 27 49.4).

(2) - A 42 00 19 01 27 59 trobem una desviació indicada: Sant Andreu de Clarà. Continuem per la dreta.

(3)42 00 10.3 01 27 17.4, desviació. Continuem per l'esquerra i ben aviat arribem a destí.

Tot el camí és asfaltat.

A la part final del recorregut, deixarem a l'esquerra la Masia Casanova.

Si introduïm les dades anteriors en un mapa de Google, tindrem el següent

M A P A d'aquest recorregut.

“ Descripció

L'actual església és de tres naus. És molt difícil poder escatir quin era el pla antic d'aquesta església, bo i més després de les reformes que es dugueren a terme l'any 1756.

Destaca al mur de migjorn una finestra de doble esqueixada amb una llinda monolítica, d' on ha estat rebaixat un arc de mig punt. Hi ha també dues altres finestres semblants que es troben a l'interior de la nau, entre les arcades que s'obren sent afegides les capelles laterals (4).

Amb tot, sembla que devia tractar-se d'una església d'una sola nau, amb absis semicircular, construïda amb un aparell de carreus ben tallats, sense polir, disposats en fileres molt uniformes i regulars, la qual pot apuntar a una data dintre el començament del segle XII.

Actualment la volta interior és apuntada. El cor és barroc i l'arc que el sustenta, amb molt poc punt, està en precàries condicions.

Cal destacar la presència del retaule fet el 1162 per l'escultor Feliu Vidal i el pintor Josep Bordons.

Notícies històriques

Des del 1043 tenim notícia de l'existència del castell de Sant Andreu de Clarà. Això vol dir que hi havia una residència feudal i una església que era parròquia , i per tant, hi havia també molts masos i famílies. El temple parroquial situat en un lloc alterós, domina tot el terme.

El rector, des del 1280, s'anomenava "plebà", que era com un arxiprest; rebia censos de les rectories d'Arbeca, de Santa Fe, de Vergós Guerrejat, de Canalda i d'altres llocs, i presentava al bisbe els rectors d'aquestes esglésies. Aquest privilegi sembla que li prevenia dels senyors Berenguer i Ponç, de Santa Fe,... “