Església NOVA de Santa Maria d’Aguilar del Sunyer – Montmajor / Berguedà

espereu…

No és una edificació d'època medieval. És una edificació del segle XVIII – Es documenta en contraposició a l’església VELLA de Santa Maria d'Aguilar del Sunyer

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Montmajor, municipi amb una bona part de població disseminada, adscrit a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XVIII – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un bon estat, llevat d'alguna esquerda. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada: 05/09/2015:

El punt d'inici de la sortida d'avui ha estat a la població de Cardona, en un lloc situat a 41 55 05.8 01 40 49.5, una rotonda on hi trobem la fita del PK 0 de la carretera B-420, amb una indicació per anar a Montmajor, cap a on ens dirigirem, sense arribar-hi.

Deixarem aquesta carretera (*) per una sortida que trobarem entre els PK 4 i 5 a  41 56 58.4 01 41 59.7 indicada per anar al Sunyer d'Aguilar.

Seguirem llavors per un camí asfaltat, en mal estat, però transitable. Trobem una porta de ferro (avui estava  oberta) en la que amb lletres grosses hi figura el nom del lloc: Sunyer.

Travessem els terrenys d'aquest llogaret, amb algunes edificacions a banda i banda, sense haver trobat a cap persona a la que poder-nos dirigir. Al cap d'uns 700 metres arribem al davant de l’església que buscàvem, aparcant còmodament.

2ª opció:

Com sigui que no som gens partidaris de circular per una propietat privada, i menys sense coneixement dels propietaris, posteriorment, hem trobat un altre itinerari.

El punt de partida és el mateix que el de l'anterior opció, circulant per la carretera B-420, fins que arribem al lloc indicat a (*). No sortirem en aquest punt, sinó  per un altre situat també entre els mateixos PK  4 / 5, però una mica més endavant, a 41 57 28.9 01 42 05.2.

Llavors entrarem a un camí de terra. Hi ha un indicador: Hostal Vell. La diferència amb l'anterior recorregut, és que aquí caldrà utilitzar imprescindiblement un vehicle 4x4, o en qualsevol altre cas, anar-hi a peu (Deu / quinze minuts).

Al cap d'un planer recorregut d'uns 800 metres arribarem en primer lloc a les restes de l’església vella de Santa Maria d'Aguilar del Sunyer, i uns metres més endavant a l’església Nova de Santa Maria d'Aguilar del Sunyer.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Agost 2015):

“ Descripció

Santa Maria d'Aguilar del Sunyer és una església d'una sola nau amb un petit transsepte marcat i amb el campanar adossat a llevant de planta quadrada i cobert a quatre vessants. Una sagristia de planta quadrada s'aixeca a tramuntana. L'església està coberta a doble vessant i la façana presenta un òcul de petites dimensions i una porta amb dintell. L'aparell és força irregular. L'obra és senzilla i sense cap element a ressaltar.

Notícies històriques

L'església és la nova construcció religiosa alçada prop de la masia del Sunyer d'Aguilar a finals del segle XVIII i consolidada l'any 1833, segons esmenta la llinda de la porta d'entrada. És l'església de la casa i substitueix l'antiga església romànica de Santa Maria d'Aguilar, totalment enrunada i a pocs metres de distància (just al costat de les restes de l'antic castell d'Aguilar "Podio Aquilare").

L'església fou alçada en un moment de gran prosperitat per la casa pairal del Sunyer d'Aguilar, s'abandonà l'antiga casa, veïna a l'esmentada església i es construí també la nova i elegant masia.”