Església i Hospital de Sant Andreu – Manresa / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A Manresa, ciutat i municipi del mateix nom, i capital de la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenten un aspecte magnífic. No són accessibles lliurament. Com tota ciutat important, presenta dificultats a l'hora d'aparcar.

Com que hem aprofitat per fer el mateix dia, una completa visita a les muralles de Manresa, hem aparcat el cotxe en un dels nombrosos pàrquings públics, de  pagament, que hi ha a Manresa.

Accés - Visitada el 15/07/2014:

Dins de Manresa, trobarem aquesta església a la Plaça de l'Hospital, cantonada amb el carrer Hospital.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2014):

Hospital:

Construcció d'estil renaixentista amb ampliacions posteriors historicistes. Està format per un conjunt d'edificis, resultat de les ampliacions efectuades en les diverses èpoques (s.XVI-XX).

La part més antiga, mitgera amb l'església, correspon a l'actual residencia de monges.

A la planta baixa resta un arc gòtic original i d'altres reconstruïts. A la planta del pis apareixen finestrals renaixentistes.

A principis del s.XX s'afegí un pis seguint la mateixa composició de la façana. També en aquesta època s'amplia l'hospital en d'altres cossos d'edificis de gust modernista-historicista.

Finestres renaixentistes: obertura amb predomini de l'eix vertical, de doble fulla, emmarcada en els laterals per dues columnes primes d'ordre complert i coronades amb petits capitells treballats d'on arranca la resta de decoració que cobreix la part superior del vano, amb ondulacions creixents en el centre i que conclouen en una motllura.

El material utilitzat és pedra sorrenca. Ocupen tot el primer pis de la façana que dóna a la Plaça de l'Hospital i una part de la façana del carrer de Sant Andreu.

Església:

obeeix a un ordre barroc classicista molt senzill. Està formada per una nau, amb volta de canó i arcs torals sobre pilastres, resultat d'una ampliació en longitud i alçada.

La façana principal té un portal clàssic format per columnes i frontó corb, amb un rosetó al damunt. Dues torres simètriques de planta quadrada al cim la flanquegen.

Notícies històriques

Hospital: Origen: des del s.XIII existia una "Domus Infirmorum" s.XVI: ampliacions i reformes renaixentistes. s.XX: 1ª dècada ampliació en un pis, estil historicista.

Església: Origen del 1300. Construïda adossada a l'hospital, sota el patrocini del Mercader manresà Pere Salvatge. 1792: Construcció de la nova església sota protecció de la família Amigan. 1975: Benedicció de l'església.”

Edificacions properes: Dins del mateix casc urbà de Manresa, hi ha altres interessants edificacions medievals:

1. Capella de Can Font de la Serra
  2. Capella de Sant Marc