Església fortificada de Sant Feliu – Parlavà / Baix Empordà

Situació: A Parlavà, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al costat.

Senzill de localitzar, la seva imponent mola no passa gens desapercebuda.

“ Descripció

Església romànica del segle XII, d'una nau amb absis semicircular alterada amb una obra de fortificació i altres reformes posteriors.

L'absis conserva la finestra romànica de doble biaix.

La volta de la nau és apuntada i l'arc triomfal té la mateixa forma.

Damunt la façana hi ha l'espadanya romànica amb dos arcs, inutilitzada per la fortificació posterior.

L'aparell d'aquests murs romànics és de carreus ben escairats.

Posteriorment es varen afegir les capelles laterals i la fortificació aixecada sobre els murs romànics.

Aquesta obra de fortificació baix-medieval enlaira tots els murs perimetrals del temple; és espitllerada i presenta un matacà al costat nord.

De les dues capelles afegides, la septentrional manté la volta de creueria del gòtic tardà.

La reforma del frontis de caràcter classicitzant és del segle XVIII, amb un frontó que presenta inscrit l'any 1742.

Totes aquestes reformes es poden distingir molt clarament en els paraments d'aquest monument.

Els murs de fortificació posteriors són construïts amb pedra rectangular més petita que els carreus d'època romànica i amb més junta.

En un carreu del mur meridional, a l'exterior, hi ha una creu grega, en relleu, inscrita en un cercle.”

Notícies històriques

L’església de Sant Feliu de Parlavà és esmentada a l’acta fundacional de la Canònica de la Seu de Girona de l’any 1019.

Altres notícies del s. XI es refereixen al temple: Sanctis Felicis de Palacio Rafano, el 1031 i Sancti Felicis de Palatio Ravani el 1062.

El 1314 el bisbe de Girona Pere de Xesa comprà el terme de Parlavà per 4.050 sous, que s’ajuntava a les considerables possessions del bisbat en terres del Baix Empordà.

Des del 1019 ja tenien un alou en aquest lloc i drets sobre la parròquia: "medietatem parrochiae sancti Felicis de Palatio Rabuni".