Església de Santa Susanna de Peralta – Forallac / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Santa Susanna de Peralta, entitat de població de Forallac, un municipi de la comarca del Baix Empordà (Girona), resultant de la unió dels termes municipals de Fonteta, Peratallada i Vulpellac el 10/03/1977.

Protecció: BCIL- (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. Està situada dins d'un petit recinte, envoltada per una paret de pedra, que permet donar una completa volta pel seu perímetre exterior. L'església roman tancada.

Dins del mateix recinte hi ha un cementiri d'època moderna.

Ben a la vora hi ha el Castell de Peralta.

Accés – Visitada el 04/11/2016:

Circulant per la carretera C-66, (Palafrugell / La Bisbal / Corçà i segueix ...), i circulant en aquest sentit, en un lloc situat a 41 57 05.1 03 05 30.2, entre els PK 5 / 6, trobem una sortida a la dreta, sense cap indicació, per on continuem.

En un curt recorregut d’uns 650 m. aproximadament, arribem al nostre destí. Hem aparcat al davant.

Una mica abans hem sobrepassat el Castell de Peralta.

M A P A d'aquest recorregut

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2016):

“ Descripció

Santa Susanna és una capella aïllada situada a uns 200 metres del castell de Peralta, en una vall de les Gavarres.

Església d'una nau amb absis semicircular.

D'època romànica resta l'absis, cobert amb volta de quart d'esfera, amb la decoració exterior de lesenes i una finestra de doble esqueixada, el mur meridional de la nau i la base d'un cloquer de torre que restà inacabat a la banda N.

Les restants estructures de la nau corresponen a un engrandiment del temple fet a les darreries del segle XVIII, ja que fou gravat l'any 1791 a la portada del frontis, mur en el qual hi ha també un petit òcul.

Al mur meridional de la nau hi ha una porta lateral d'arc de mig punt adovellat i s'hi conserva una altra finestra romànica de doble biaix. La volta de la nau és de llunetes.

Damunt del campanar inacabat s'hi construí una espadanya de dues arcades.

L'aparell romànic és de carreuó i el dels sectors més tardans de rebles grans amb carreus angulars.

Les obres de restauració fetes els anys 1976-77 consistiren a descobrir els aparells, enderrocar una sagristia datada el 1650 en la seva porta, que s'afegia a migdia i enretirar el cementiri situat vora el temple.

Notícies històriques

L'església de Santa Susanna es troba a uns 200 m. al N de les ruïnes del castell de Peralta, possessió medieval dels Cruïlles-Peratallada.

A aquest lloc es deu referir la butlla del papa Benet VIII de l'any 1017 que confirma, entre molts d'altres, els dominis de l'abadia de Sant Esteve de Banyoles: " ... ipsa vinea de Susanna cum suo termino, cum eremo et culto, sicut in scriptura Sancti Stephani resonat. In Peralta et infra ejus termines."

L'església no figura en els nomenclàtors de parròquies del segle XIV ni del XVII per la qual cosa cal suposar que ha estat des de sempre sufragània de la veïna parròquia de Sant Climent de Peralta.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l'Ajuntament de Forallac, el següent text (Novembre 2016):

“Es troba uns 200 metres al nord del castell, en un fondal a la vora del marge dret de la riera de Peralta.

És un petit temple romànic, d'extraordinària bellesa, que té una sola nau amb un absis semicircular que ha estat objecte de notables reformes en els segles XVII i XVIII.

Presenta un bon estat de conservació gràcies a la important restauració que s'hi va fer els anys 1976 i 1977.

L'absis és ornamentat amb lessenes o faixes llombardes, i té una finestra de doble baix i arcs de punt rodó.

A la banda de tramuntana del temple, a tocar l'extrem de llevant de la nau, hi ha una torre-campanar de planta quadrada que va quedar inacabada o bé es va enderrocar parcialment. Actualment només resta la part inferior fins a l'alçada de la coberta de la nau.

Sobre el mur de llevant d'aquesta torre s'hi va alçar un campanar de cadireta de dos arcs de mig punt sobre pilastres rectangulars, també romànic.

L'interior de la torre campanar es comunica amb la nau mitjançant un arc de mig punt, d'època barroca.”

Curiositat: A dia d'avui, hem situat el Pegman (l'homenet de Google) sobre la posició d'inici, i assenyala que aquesta darrera carretereta no és asfaltada.

Si no anem errats, al nostre quadern de viatge tenim anotat que si que ho està ...