Església de Santa Susanna de l’Abellar – Sallent / Bages

I T I N E R A R I

Situació: Molt a la vora del mas de l'Abellar de Baix, en terrenys de Sallent, poble i municipi del mateix nom a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XII  - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta una bona apariència. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 06/06/2014:

D'entrada direm que el nostre TomTom, avui no s'ha portat bé, no ens ha estat de gran ajuda. A estones, en aquesta zona,  desapareixien del mapa els camins, i sense camins, aquest estri, “no xuta”.

Hem pogut salvar aquest problema, amb la troballa (casual ?) d'una senyora gran, el nostre “angelet” d'avui, que als comandament d'un vehicle de turisme va passar per davant nostre i que en front del nostre requeriment, fins i tot ens va esperar a que donéssim la volta al nostre cotxe i ens va conduir fins al davant mateix de l'ermita.

• Hem començat l'itinerari d'avui dins de la població de Navàs, en un lloc situat a les coordenades 41 54 10.8 01 52 42.5, al Passeig de Circumval·lació a la confluència amb la carretera de Berga (C-1411z), molt a la vora de la Plaça Catalunya.

En aquest lloc (0) , hi ha el PK 0 de la carretera BV-4401, vial que farem servir per acostar-nos a aquesta edificació.

A continuació descriurem els trets identificatius de les desviacions significatives que anirem trobant pel camí:

1.     Abandonarem aquesta carretera per una sortida a mà dreta, situada al punt 41 53 58.8 01 54 15.1. A partir d'ara transitarem per camins de terra.
2.     A 41 53 57.2 01 54 18.6 hi ha una desviació. Continuarem per l’esquerra (Per la dreta aniríem al Mas Argelaguers).

3.     A 41 53 56.8 01 54 32.8, se'ns incorpora un camí per l'esquerra. Caldrà tenir-ho en compte a la tornada. (Està indicat per anar a Cal Fuster).

4.     A 41 53 55.4 01 54 34.1, se'ns incorpora un camí per la dreta. Caldrà tenir-ho en compte, a la tornada. Continuem per l’esquerra.

5.     A 41 53 56.4 01 54 35.6, prenem com a referència que deixarem enrere, a l'esquerra del camí, una bassa d'aigua.

6.     A 41 53 53.8 01 54 42.4, també prendrem com a referència que deixem a l'esquerra l'entrada a les edificacions d'una granja.

7.     Finalment, a 41 53 53.3 01 55 08.5 aparquem el cotxe al voral del camí.

A l’esquerra, entre els arbres, ja és visible la nostra església, a uns 50 metres. Ens hi acostem a peu. Al davant, a la dreta del camí, es veuen les cases del mas Abellar de Baix (Casa pairal del segle XIV).

• Precisament hem pogut fer petar la xerrada una estona, amb un home gran que viu en aquest mas.
  • Des de que hem sortit de la carretera asfaltada, hem circulat uns 1500 m. per camins de terra, a dia d’avui, perfectament transitables.

Altres:

• A la pàgina web Pat.mapa, a dia d'avui no hi ha més informació que tres fotografies, sense cap text (Juny 2014).
  • Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text, no massa extens (Juny 2014):

Edifici original romànic amb planta d'una sola nau i absis semicircular orientat a llevant.

Té dues absidioles a manera de creuer. Coberta amb volta apuntada. Arcades de mig punt adovellades que comuniquen les dues absidioles.

Ornamentació molt simple formada per una cornisa exterior i una finestra al centre de l'absis amb dos arcs de mig punt en degradació i ornamentació imitant una corda.

Contrafort molt posterior al mur de tramuntana.

Observacions: Es troba situada dins l'antic terme de Cornet. Important imatge barroca.