Església de Santa Seclina – Caldes de Malavella / Selva

Església de Santa Seclina – Caldes de Malavella Plafó informatiu situat a la vora de l'església

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Can Carbonell, una urbanització de Caldes de Malavella, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

Època: Segle XIII - (Patrimoni.Gencat). No és accessible lliurament.

Estat: Fora de culte. Malmesa i abandonada. Forma part d'un petit conjunt d'edificacions amb senyals ben evidents d'haver sofert destrosses i actes vandàlics.

Accés – Visitada: 17/03/2017.

(0) - El punt d’inici d'avui hem determinat que seria des d'un lloc situat a 41 47 46 02 50 39.7 a les afores de la urbanització de Can Carbonell, a la confluència de dos carrers que al mapa de Google s'identifiquen amb els noms de carrer Muntanyeta i carrer de la Plana. Continuem per aquest darrer.  Hi ha un indicador: Santa Seclina: 0,8 km.

Pocs metres més endavant entrem a un camí de terra, ample i transitable.

(1) – A 41 47 43.5 02 50 45.0 se'ns incorpora un camí per la dreta. Nosaltres seguim recte, per una pujada.

(2) -  A 41 47 44.1 02 50 50.5 trobem una desviació. Continuem recte i amunt.

(3) -  A 41 47 52.3 02 50 58.9 trobem una sortida a l'esquerra del camí, que accedeix a una petita plana. Hem arribat a destí. Hi entrem i aparquem el vehicle. Hi ha un cartell informatiu.

La introducció de les coordenades a Google Maps, comporta l'emissió automàtica del següent

M A P A del recorregut. Distància aproximada: 750 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2017):

“Descripció

Església aïllada situada en una vessant del Puig Ventós, a l'agregat de Santa Seclina (anomenat així per l'església).

Edifici de nau única rectangular i d'absis semicircular. Adossada hi ha una casa de la rectoria amb dos torratxes de defensa, amb un cupulí cònic i a baix una trompa.

A la part dreta hi ha un cementiri. A la part lateral esquerra, hi ha un campanar de dimensions desproporcionades en relació a l'església, de base quadrada tot i que a la meitat aproximadament pren una forma octogonal, amb quatre obertures d'arc de mig punt i, cobert per una petita cúpula amb balustrada de pedra artificial i un parallamps. Hi ha dos petits adossaments que a l'interior es converteixen en capelles.

Façana amb decoració d'estil barroc i neoclàssic. Portalada en arc pla amb dintells i brancals de pedra.

La porta està flanquejada per dues pilastres de pedra artificial a cada banda, a dalt, una cornisa motllurada separa les pilastres d'un frontó triangular.

Sobre la porta una fornícula amb ceràmica i un petit rosetó motllurat.

Una part de l'església està voltada per un tancat de pedra en paredat rústic bastant antic.

Hi ha referències de l’església com a parròquia rural des del segle XIII.

Segurament a aquesta època pertanyen part del mur de la nau i l'absis.

Al llarg dels segles XVIII i XIX es va reformar i es construïren el campanar, la portalada i segurament les capelles interiors.”

Hi ha signes ben evidents de que aquesta parròquia ha viscut temps millors ...