Església de Santa Pel•laia – Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura / Baix Empordà

Església de Sant Miquel de Cruïlles – Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura

AMPLIACIÓ de la fotografia anterior

AMPLIACIÓ nº 1 de la fotografia anterior       AMPLIACIÓ nº 2 de la fotografia anterior

I T I N E R A R I

Situació: Al veïnat de Santa Pel·laia, entitat de població de masies disperses, de Cruïlles, Monells i Santa Sadurní de l’Heura, municipi de la comarca del Baix Empordà (Girona).

Estat: Exteriorment encara manté una relativa bona apariència, llevat d'un jardí - mirador engalanat amb rajoles de trencadís, que presenta un aspecte molt descuidat.

Tampoc ajuda massa a millorar aquesta qualificació, la presència d'un edifici annex que es veu abandonat i molt deteriorat.

Hi ha un petit cementiri al costat.

No es lliurament accessible. Hem aparcat al davant.

Des d’aquí es dominen unes extenses vistes.

Accés – Visitada el 15/10/2016:

Hi hem accedit des d'un lloc de la carretera GI-664 – (Cassà de la Selva / Cruïlles / La Bisbal d'Empordà) -  (41 55 11.7 02 54 58.4), entre els PK nº 6 / 7, on hem pres una sortida indicada. L'església ja és visible.

Hi ha lloc de sobres, per aparcar còmodament.

“ Descripció

Edifici religiós.- Església d'una nau capçalera poligonal; la seva orientació ha estat capgirada: l'absis actual és a l'extrem de ponent i el frontis a llevant.

L'interior ha estat enterament cobert d'arrebossat, igualment que bona part del parament extern.

A l'extrem de llevant de la nau hi resta un tram del temple romànic: dues crugies amb volta de canó sobre dos arcs torals de mig punt amb pilars adossats que han estat arranats a bona altura. En aquest tram s'hi afegí un cor. El sector occidental de la nau, d'època molt posterior a l'esmentat, és de més amplada i s'hi obren deus capelles laterals; les coltes són de llunetes.

La façana actual té una porta rectangular amb llinda i un petit rosetó. Al NE de l'edifici s'hi dreça el cloquer, torre quadrangular amb arcs de mig punt i coberta prominent. Només és visible en alguns espais el parament de la part menys antiga, de grans rebles lligats amb morter.

Notícies històriques

L'església de Santa Pel·laia, parroquial de la població d'aquest nom, de masies escampades per les Gavarres, és emplaçada en un replà d'una alta carena d'aquesta serralada, en un punt albirador d'amplis panorames sobre l'Empordà i el Gironès i la Selva.

El lloc de "Sanctae Pelagiae" surt esmentat l'any 1064 en el testament de Ponç, preceptor de la Seu de Girona. A les "Rationes Decimarum" dels anys 1279 i 1280 hi figura l'"ecclesia de sancta Pelagia", la qual consta com a parroquial als nomenclàtors diocesans del segle XIV i posteriors.

L'any 1400 se signà una concòrdia entre els Jurats de la ciutat de Girona i el rei Martí sobre la jurisdicció d'aquesta parròquia.

En el fogatjament de l'any 1359, diamant de les Corts de Cervera, hi consta "Santa Pelaya" amb 17 focs, com a possessió de Gilabert de Cruïlles. En un altre del 1365-70 consta també sota el mateix domini la "Parròquia de sancta Palaya" amb 20 focs.”

• En aquesta mateixa carretera (GI-664) - (Cassà de la Selva / Cruïlles / La Bisbal d'Empordà) hi trobarem: