Església de Santa Maria del Vilet – Sant Martí de Riucorb / Urgell

I T I N E R A R I

Situació: Al Vilet, entitat de població de Sant Martí de Riucorb, municipi de la comarca de l'Urgell (Lleida), situat a la dreta del riu Corb. El municipi es va constituir en 1972 al fusionar-se els antics pobles de Sant Martí de Maldà i Rocafort de Vallbona, amb els seus agregats del Vilet i Llorenç de Rocafort.

Època: Segle XIII – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat a l’entrada mateix del llogaret. Després ens hem dirigit a peu, a l’església.

Accés - Visitada el 16/01/2016:

La trobarem al carrer Major. És una edificació difícil de fotografiar, donada l'estretor d'aquest carrer. A més, en el moment de prendre la foto, no li tocava el sol.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Gener 2016):

“ Descripció

Església d'una sola nau amb coberta de voltes de creueria. Planta de creu llatina i transsepte. Les capelles laterals del transsepte s'obren a la nau central per arcs apuntats.

L'absis és rectangular i presidit per una bella talla en pedra policromada d'una Mare de Déu gòtica, atribuïda a Guillem de Seguer.

Té cor elevat i el primer tram de volta de creueria presenta uns vestigis mal conservat de puntura mural que podria ser gòtica.

Exteriorment l'església del Vilet és un petit temple de formes senzilles amb una portalada d'arc de mig punt que data del segle XIX, sobre la qual hi ha una rosassa de grans dimensions. Aquesta façana es troba coronada per un campanar d'espadanya amb dos espais de mig punt per a les campanes.

Prop de la portalada gòtica hi havia un sarcòfag que conserva tant la seva caixa com la tapa. A la cara frontal de la caixa presenta uns alts relleus en forma d'escuts envoltats per arcs ogivals. D'esquerra a dreta hi ha dos escuts de la família dels Alemany i un escut de la família dels Pinós. A continuació hi ha un escut no identificat i finalment un altre escut dels Alemany.

La tapa presenta una coberta de dues vessants, decorada també amb escuts heràldics. Hi ha una seqüència de tres escuts, el primer de més a la dreta de la família Alemany, el següent de la família Toralla i el tercer no és identificat.

Notícies històriques

1146-1154: la parròquia del Vilet es correspon al llistat de parròquies que encara pertanyen al bisbat de Vic.

En el seu interior es troba una verge gòtica atribuïda a guillem de Seguer. Juntament amb aquesta escultura trobem un sarcòfag gòtic amb les armes dels Pinós i dels Alemany.

L'any 1808 fou construïda la rosassa de sobre la porta.”