Església de Santa Maria del Puig – Esparreguera / Baix Llobregat

castell-d-esparreguera-071124_504bisblog

castell-d-esparreguera-071124_509

sta-m-del-puig-081213_506bisblog

Situació: En terrenys del terme municipal d’Esparreguera (Baix Llobregat) Barcelona.

Època: Segles X al XII - Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bon estat. Va patir importants desperfectes durant la guerra civil espanyola (1936/1939). Posteriorment restaurada pels Sedó, propietaris de la colònia del mateix nom.

Altres noms: Església del Puig.

Accés - Visitat el 25/11/2007 i 13/12/2008:

Veure la descripció de l'itinerari a la pàgina del castell d’Esparreguera.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* -  Juliol  2020:

Descripció

L'església de Santa Maria del Puig s'aixeca sobre una terrassa a la dreta del Llobregat, a la sortida del congost del Cairat.

És una església de planta de creu llatina amb una sola nau, coberta amb volta de canó apuntada, i un absis semicircular.

Té dues capelles laterals a mode de fals transsepte afegides amb posterioritat a l'obra romànica.

Al creuer s'aixeca una cúpula de planta ovalada inscrita en un rectangle amb estructura de prisma octogonal a l'exterior, molt desfigurat degut al pes del campanar de torre que hi ha a sobre i que, almenys en la forma en què ens ha pervingut, és posterior a l'obra romànica.

En l'edifici, que evidencia moltes reconstruccions, es pot reconèixer l'aprofitament de la paret nord, preromànica, feta amb reble i pedres, llosetes i grans còdols, alguns disposats en espiga, tot plegat embegut en un morter molt abundant.

Interiorment ha estat folrada amb una paret romànica.

L'absis, sense arcuacions, és d'obertura molt ampla i, en canvi, poc profunda, característica que, dins del romànic, indica una datació avançada.

S'hi obren tres finestres, la central més gran, totes d'esplandit interior, la part exterior de les quals és formada per dos arcs i el seu ampit és inclinat.

L'accés es troba al mur de migdia malgrat que va ser modificat i no queda res de l'antiga portalada romànica.

L'aparell d'aquest absis, de carreus mitjans i petits, és disposat amb molta regularitat.

L'absis era decorat amb pintures, de les que només en resten alguns vestigis entre la paret romànica original d'obertura de l'absis i l'arc gòtic afegit.

Al mur meridional, prop de la porta trobem les restes d'unes pintures de Santa Maria del Puig del segle XII.

Notícies històriques:

El 985, dins del terme del castell d'Esparreguera hi havia diverses parròquies. Així ho diu Guillem d'Esparreguera, quan lliura els seus castells a la seu de Vic.

Per tant, ja aleshores deuria existir Santa Maria del Puig, que fou la parròquia del terme del castell fins que el 1612 fou beneïda una nova parròquia a la vila.

De fet, des del començament del segle XIV, quan una primitiva capella dedicada a Santa Eulàlia fou construïda a la pobla d'Esparreguera, l'antiga parròquia del Puig començà a declinar i, especialment, després dels terratrèmols del segle XV, la deixaren molt malmesa.

Després d'aquest terratrèmol es van fer ampliacions i reformes en el temple.

Durant els segles XI i XII hi ha diversos esments de deixes i llegats a l'església de "ipso Pugo", però sembla que en la majoria dels casos s'adreça al santuari occità de Nostra Dona del Puèg, a l'Alvèrnia, que aleshores era un important centre de pelegrinatge.

El temple patí els efectes de la guerra civil (1936- 1939), i posteriorment fou restaurada pels Sedó, propietaris de la colònia propera.

Recentment s'hi han fet algunes obres gràcies als amics de l'agrupació d'Amics de Santa Maria del Puig.

*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat De Catalunya.*

MAPA de situació