Església de Santa Maria del Palau – Torroella de Montgrí / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: Al paratge conegut amb el nom de El Palau, en terrenys de Torroella de Montgrí, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt malmesa, encara que conserva bona part de la volta. Lliurament accessible, sense perjudici de que ens pugui caure qualsevol cosa pel cap.

Havent estudiat amb deteniment la manera d-arribar-hi, vàrem determinar fer el següent recorregut:

(0) - En primer lloc ens vàrem dirigir a Sobrestany, entitat de població de Torroella de Montgrí. Des d'aquest punt d'inici - (42 04 46.0 03 07 14.0) hem enfilat per un camí de terra, de moment, perfectament transitable. No hi hem vist cap indicació al respecte.

Quan hem introduït les coordenades de destí al nostre navegador, aquest fidel col·laborador ha dissenyat sense cap mena de dubte el camí (No sempre és així ...). Som-hi ...

Aviat deixem enrere, a l'esquerra, sobrepassant-la, la Torre Ferrana.

(1) – A 42 05 00.4 03 08 21.6 trobem una desviació. No hi ha cap indicació. Continuem per l'esquerra. Ja portem uns 1600 metres. Camí de terra, ample.

(2) – A 42 04 57.0 03 08 38.3 – Se'ns incorpora un camí per l'esquerra. Tenir-ho en compte, a la tornada, si cal.

(3) – A 42 04 37.5 03 09 14.1 – Desviació. Hi ha un senyal. Ara estem al paratge conegut amb el nom de la Muntanya Gran – Roc Ferran, però no hi ha cap indicador en concret per nosaltres.

Camí a l'Església de Santa Maria de Palau – Torroella de Montgrí

A M P L I A C I Ó del text de la foto anterior.

Fent cas del TomTom, continuem per l'esquerra. Fins aquí el camí ha estat més o menys transitable. A partir d'aquí a estones estarà millor i a estones pitjor ...

(4) – A 42 04 47 03 09 19 – Desviació. No hi ha cap indicador. Fins aquí porten recorreguts uns 3.6 Km. Continuem per l'esquerra.

(5) – A 42 05 01.3  03 09 07 – Se'ns incorpora un camí per l'esquerra. Continuem  recte.  Ja portem uns 4,3 km.

(6) – A 42 05 25.3 03 09 13.4 - Trobem una desviació. Continuem per l'esquerra. Millora el camí. Fins aquí, 5,2 km.

(7) – A 42 05 30.1  03 09 00.6  Se'ns incorpora un camí per la dreta. Hem recorregut uns 5,6 km. aproximadament.

En aquest punt hi ha una ampla esplanada a la nostra esquerra.

Hem comprovat que a partir d'aquí, el camí es complica extraordinàriament. S'estreny força i a més s'inunda de pedres de respectable mida  que castiguen força els pneumàtics.

El navegador ens indica que estem molt a la vora del nostre objectiu i per tant, decidim fer a peu els darrers  700 m. de camí restant, deixant el cotxe aparcat en aquest lloc.

Introduint les dades anteriors, GOOGLE MAPS confecciona automàticament el següent

Cal tenir en compte que des del punt (7) fins al final, l'hem recorregut a peu.

(8) - Localització: N 42 05 38.7 E 03 08 34.8 - Altitud aprox. 68 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2016):

Edifici religiós.-

Església d'una nau, de planta rectangular, sense capçalera destacada.

L'edifici és ruïnós, en un poblat abandonat.

Es mantenen les seves estructures arquitectòniques, llevant del frontis i de l'atri que el precedia, del qual queden testimonis, sobretot al N on hi ha un fragment d'una volta de quart de cercle.

L'interior és cobert amb volta apuntada i seguida, sense cap arcada. Al mur de llevant hi ha una finestra de doble esqueixada i al de migdia restes d'una porta lateral.

Una campanya de neteja de l'edifici ha posat al descobert la façana de la galilea, amb l'espai d'entrada; el basament dels frontis amb l'espai inferior d'una possible porta elevada, el basament del tenant d'altar i fragments de paviment d'argamassa.

L'edifici es construí amb carreus força mal tallats, essent ben escairats a les cantonades.

A l'entorn del temple hi ha restes d'edificis del poblat d'origen medieval, altes i grosses "parets seques", agrícoles i testimonis de poblament d'època romana.

Notícies històriques

L’esglèsia es troba esmentada a les "Rationes Decimarum" dels anys 1279 i 1280 (Sancte Marie de Palacio).

En dos nomenclàtors de la diòcesi de Girona de darreries del segle XIV es fa constar que era una capella -amb sacerdot adscrit- de la parròquia de Sant Joan de Bellcaire.

La vil·la romana, que ha originat el topònim, presenta vestigis en una extensió molt considerable.

La neteja de les ruïnes ha estat duta a cap pel Centre d'Estudis Escalencs.

El Palau és un paratge molt més proper a la vila de l'Escala que no pas al seu cap de terme, Torroella de Montgrí.

De fet, per trobar-se a les estribacions septentrionals dels massís del Montgrí, geogràficament s'hauria de considerar pertanyent a l'Alt Empordà.”

A L T R E S

Tot seguit us oferim unes quantes vistes del camí. Estan una mica “ordenades” de menys a més “complicació”.