Església de Santa Maria del Mar – Palamós / Baix Empordà

Església de Santa Maria del Mar – Palamós

Situació: A Palamós, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XV - Gòtic tardà - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. El dia de la nostra visita, un dissabte a mig matí, estava oberta.

La trobarem a la Plaça de l’església.

“ Descripció

Edifici d'una sola nau de 5 trams amb capelles a cada costat d'arcs de creueria. Planta rectangular amb absis poligonal a l'interior i semicircular a l'exterior. A l'esquerra de l'altar hi ha l'anomenada "Capella Fonda" (barroca) coberta amb cúpula.

El frontis, orientat a migdia, té una porta adovellada d'arc rebaixat i a sobre un rosetó senzill sense decorar. Just a sobre la imatge de Ntra. Sra. de Gràcia, barroca, en pedra.

A la dreta una mena de torre que conté l'escala d'accés al cor. Seguidament s'alça el campanar de planta quadrada de dos pisos amb arcades de punt rodó, costat sud i nord, i obertures geminades en els altres costats. A l'esquerra una finestra d'arc apuntat.

Posteriorment es bastí un altre pis i el coronament apiramidat.

Els seus murs han estat coberts d'arrebossat i pintats de blanc tant a l'interior com a l'exterior exceptuant les cantonades a on la pedra és de millor qualitat.

Portada de Santa Maria del Mar.

Situada al costat dret de la nau, a la part baixa del campanar. Porta d’arc rebaixat amb decoració i flanquejada per dues pilastres d’ornament floral. A la part inferior trobem les figures de Sant Josep i Sant Nicolau i dues parelles d’àngels.

A l'altar major trobem un retaule de Santa Maria del Mar del segle XVI d'Isaac Hermes.

Notícies històriques

L'any 1334 Alfons III cedeix els terrenys per bastir una capella dedicada a Sta. Maria depenent de la parròquia de Sta. Eugènia de Vilarromà.

El bisbat de Girona dona permís per ampliar la capella (1371).

El 1428 es disgrega de la parròquia independent.

L'any 1441 el bisbe Bernat de Pau atorga indolències per acabar el temple. Al segle XVI es renova notablement i es fa la portada lateral d'estil gòtic-renaixentista.

La "Capella Fonda" es construeix l'any 1779.

A principis del segle XX s'aixeca un altre pis al campanar.

Amb la guerra civil l'església sofreix desperfectes que no seran reconstruïts fins el 1942.

Recentment (1981) s'ha emblanquinat la façana i es col·loca, per iniciativa del rector, la imatge barroca de Nostra Senyora de Gràcia restaurada, que prové del convent dels agustins, sobre la porta substituint una Verge de Montserrat.

L'obra data del s. XVI i és un exemple de transició gòtic - renaixentista.

Altres :