Església de Santa Maria del castell de Mediona – Mediona / Alt Penedès

Situació: En terrenys de Mediona, un municipi de la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic -  (Pat.mapa - arqueologia).

Protecció: A la pàgina web del buscador de Patrimoni.Gencat sols hi hem trobat informació relativa al castell de Mediona, on hi consta que gaudeix d'una protecció BCIN.

Tot i que l’església forma part del mateix conjunt arquitectònic, desconeixem si l'hi arriba aquest grau de protecció.

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

• Visitable – Bloc del Castell de Mediona. En aquesta pàgina s'informa de que les visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.”
  • També hi trobareu els preus i el recorregut detallat de la visita. Fem esment de que inclou l’entrada a l’església de Santa Maria del castell de Mediona.

Per arribar-hi i per a altres informacions, podeu visitar la nostra pàgina del castell de Mediona.

Altres:

• De la pàgina web Pat.mapa - (arquitectura), que informa conjuntament del castell i de l’església, ens complau extreure el següent fragment de text, referit específicament a l’església (Desembre 2014):

“ Església de Santa Maria: A la meitat del recinte casteller hi ha l'església a la que, al segle XVIII, li fou afegida una capella neoclàssica com a santuari de la imatge del Sant Crist.

És d'una sola nau amb volta de canó apuntada sobre arcs formers a la qual s'afegí, al segle XIV, un absis poligonal amb volta nervada.

El 1936 s'incendià, encara que la imatge del Sant Crist fou salvada.

El santuari fou restaurat en bona part l'any 1940 per la diputació de Barcelona.

Pica baptismal de Santa Maria de Mediona:

De forma troncocònica, amb la boca molt ampla en relació a la base. A l'interior, al fons, hi ha un rebuidat quadrat, detall executiu poc freqüent en les piques del Penedès. Completament llisa, sense decoració. Estava situada sobre un peu no solidari amb la pica però probablement de la mateixa època. Algunes fotografies i documents la mostres directament a terra.

De 70 cm d'alçada original, es conserven 34 cm. el diàmetre de la base és de 40 cm i el de la boca, a l'interior fa 70 cm i a l'exterior 110cm. el vas té una profunditat d'uns 41 cm i les parets tenen un gruix de 17,5 cm.

Església de Santa Maria:

Gispert de Barberà fundà, el 29 de febrer de 1372, un benefici a l'església de Mediona i a l'altar de Sant Miquel. Els Barberà (senyors o castlans del castell de Mediona) tingueren tomba pròpia, familiar, davant l'altar de Sant Miquel.”

• D'una altra pàgina web de Pat.mapa - (Jaciments), que també informa conjuntament d'ambdues edificacions, però que en concret s'esplaia extensament en dades sobre el castell,  ens complau extreure el següent fragment de text, específic també de l’església (Desembre 2014):

“Al costat mateix es troba l'església de Santa Maria, bastida als segles XII-XIV (d'origen romànic).

És un edifici d'una nau coberta amb una volta de canó amb els arcs torals; el segle XIV li fou afegit un absis poligonal, cobert amb volta nervada.

Té el portal lateral dovellat, i un campanar d'espadanya de dues arcades.

Hi ha diverses dependències annexes afegides posteriorment (pis superior, una masoveria, capella neoclàssica del XVIII...).

L'any 1936 fou destruïda i incendiada i el 1940 fou restaurada en bona part per la Diputació de Barcelona”

• Finalment, encoratgem als lectors interessats en el tema, a fer una atenta visita a aquesta segona pàgina, on trobaran força informació, referida al castell, sobre les diverses campanyes i intervencions arqueològiques portades a terme.