Església de Santa Maria del Castell de Balsareny – Balsareny / Bages

Església de Santa Maria del Castell de Balsareny

Castell de Balsareny

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d'un turó que presideix la localitat de Balsareny, vila i municipi de la comarca del Bages (Barcelona). Aquesta esglesiola està situada a pocs metres del Castell de Balsareny.

Època: Segle XII – Romànic - (Pat.mapa).

Protecció: No hi consta - (Pat.mapa).

Estat: Ha estat restaurada modernament per la Diputació De Barcelona” es diu a (Pat.mapa), sense determinar-hi la data. A dia d'avui, presenta un bon aspecte. No és accessible lliurament. Aparcament al lloc disposat a l'efecte, al davant de la mola del Castell de Balsareny.

Per accedir-hi i per altres informacions, els remetem a la nostra pàgina del Castell de Balsareny.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, en principi referenciada al castell de Balsareny, ens complau extreure la següent informació (Gener 2014):

“ Església de Santa Maria

Descripció:

Situada a escassa distància del cos principal del castell i a l'extrem sud del cim del tossa, és un edifici d'una sola nau amb absis semicircular llis a llevant.

Al mur de migdia i actualment apiada es troba la porta original, d'arc de mig punt ressaltat per un altre arc en degradació i rematat per una arquivolta.

La porta actual d'accés es troba al cantó de ponent. A sobre hi ha una finestra de doble esqueixada.

La façana de ponent culmina amb un campanar d'espadanya.

Al centre de l'absis s'obre una finestra de doble esqueixada ornamentada amb una senzilla arquivolta dovellada.

Al mur de la cara nord hi ha la sagristia i una capella de planta quadrada coberta per una cúpula.

L'església és coberta amb volta de canó apuntada. L'aparell és de carreus petits i regulars units amb calç. Aquesta església presenta les característiques d'una petita capella senyorial i destinada als senyors del castell. És d'un romànic avançat, de mitjans del segle XII. Estigué dedicada als sants Iscle i Victòria.

Ha estat restaurada modernament per la Diputació De Barcelona.

Notícies històriques:

El temple és obra del segle XII, amb reconstruccions de la façana del segle XIII. A finals del segle XVI i principis del XVII s'amplià amb una sagristia i una capella barroca, coberta amb cúpula, sens dubte per a convertir-la en un panteó familiar, ja que s'hi va col·locar una tomba en la qual, segons una inscripció tardana, hi ha les restes d'un Martín "primus dominus castri baroniae de Balcereni" (Montreal-De Riquer).”