Església de Santa Maria de Taüll – La Vall de Boí / Alta Ribagorça

Situació: A Taüll, entitat de població del municipi de la Vall de Boí (Alta Ribagorça) – Lleida.

Protecció: Patrimoni de la Humanitat - BCIN.

Estat: Bon estat. Visita lliure i gratuïta. Recomanem aparcar a la part baixa del poble, per exemple, al davant de l’església de Sant Climent, i recórrer a peu els carrers del lloc.

Senzill de localitzar. Envoltada per les cases del poble.

Altres:

• Bon estat, tot i que a dia d'avui s'hi estan fent obres al paviment del perímetre exterior de l’església, com es pot comprovar a les fotos que il·lustren aquest reportatge. Després d’un viatge de 300 km., malauradament, ens trobem amb aquest espectacle. Ara bé, s'ha de reconèixer que la pala - excavadora ha sortit molt bé a la fotografia.
  • De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2012):

Església romànica de planta basilical molt reformada a l'època barroca.

És un edifici de tres naus, separades per columnes cilíndriques, i tres absis semicirculars.

La torre del campanar, de quatre pisos amb finestres geminades sota arcuacions, es dreça sobre la nau de l'epístola.

Els murs exteriors són totalment llisos, excepte els dels absis, que presenten arcuacions i lesenes sota un fris de dents de serra.

Al segle XVIII, Santa Maria fou molt reformada.

Les naus laterals es convertiren en capelles, la nau es cobrí amb volta de canó i en el transsepte s'aixecà una cúpula amb cimbori.

L'absidiola del costat de l'epístola fou reemplaçada per una sagristia.

Totes aquestes modificacions foren suprimides en una restauració recent que li ha tornat l'aspecte del segle XII, amb la restitució de la coberta amb encavallades de fusta.

La decoració pictòrica que ornava els murs de l'església es conserva des del 1922 al Museu d'Art de Catalunya.

Destaquen les pintures de l'absis major, que representen l'epifania, amb la Mare de Déu i l'Infant entronitzats dins una mandorla.

Obra d'un segon mestre són les pintures que cobrien el mur meridional i el de ponent, on destaca l'escena del judici final.

Durant l'última restauració aparegueren nous fragments de pintures murals. El 1996 es realitzaren obres de rehabilitació de l'entorn de l'església.

Notícies històriques

L'església de Santa Maria de Taüll, molt semblant a la de Sant Climent, fou construïda al mateix temps, i consagrada un dia després que aquesta, l'11 de desembre de 1123, pel mateix bisbe Ramon Guillem de Roda d'Isàvena. “

Alta Ribagorça : Veure en un mapa més gran.