Església de Santa Maria de Talló – Bellver de Cerdanya / Cerdanya

F O T O S

Malauradament no hi havia llum dins de l’església. La poca que penetrava a través de les finestres, no va permetre que les fotos obtingudes resultessin gaire lluïdes.

I T I N E R A R I

Situació: A Talló, entitat de població de Bellver de Cerdanya, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya (Lleida).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Perfecte estat. No és accessible lliurament, però es pot demanar la clau a l'Oficina del Centre d'Informació del Parc Natural Cadí i Moixeró i el seu entorn -Talló, Bellver de Cerdanya, situada al davant mateix d'aquesta església. Hi ha espai disponible per aparcar.

Al costat hi ha un extens i ben cuidat cementiri.

Altres noms: També és coneguda com "la Catedral de la Cerdanya".

Accés - Visitada el dies 9 i 10/10/2015:

La trobarem a la plaça de Santa Maria.

Localització: N 42 21 49.1 E 01 46 50.1 - Altitud: 1.057 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2015):

“ Descripció

De l'antiga canònica agustiniana resta l'església dedicada a Maria que actualment té adossada al costat nord el cementiri del municipi.

És una construcció de notables proporcions d'una sola nau lleugerament trapezoïdal amb volta de canó apuntada, amb arcades de reforç també apuntades als murs laterals, i uns arcs torals sostinguts per unes pilastres que coincideixen amb uns contraforts exteriors de secció semicircular.

Al mur de migdia és visible una porta d'arc de mig punt actualment cegada.

La capçalera és tancada per un absis semicircular amb ric aparell de petits carreus, decorat exteriorment amb arcuacions llombardes i tres finestres de doble esqueixada.

Al braç sud del transsepte hi ha la sagristia i una capella i adossada a la capella braç nord hi ha el campanar.

El nàrtex de l'entrada, amb cobertura de biga i teula àrab, conformat per tres arcs, és més tardà.

Als peus de l'església hi ha un cor senzill amb balustrada de fusta al qual s'accedeix a través d'unes escales situades al sud-oest.

Les obertures són finestres de doble esqueixada.

La façana presenta una rosassa i dues finestres i és coronada per una espadanya de dues obertures.

La portalada, a ponent, és d'arc de mig punt.

La torre campanar construïda amb carreus de pedra, de planta rectangular i tres cossos d'alçada, té un coronament superior més petit que presenta base octogonal i penell, amb coberta de pissarra. Va ser construïda al segle XVI, en una de les transformacions de l'església.

Conserva la porta de fusta amb ferros típics romànics de l'alta i baixa Cerdanya.

Al presbiteri, al bell mig de l'altar, s'hi venera la Mare de Déu de Talló, del segle XIII, restaurada al segle XIX.

En les excavacions dutes a terme s'han trobat varies esteles d'època medieval i bases i capitells de l'antic claustre desaparegut.

El sepulcre de Raimon de Morer, ardiaca de Cerdanya, mort el 8 de desembre de 1307. Té una inscripció sobre pedra, amb un text llatí gravat en dues línies amb caràcters gòtics. Als costats, una mica a sota, dos cercles en relleu, amb un arbre (morera) cadascun.

El text llatí diu:

:AN (n) O:D (omi) NI:M:CCC:VII:DIE:VI:IDUS:D ( e ) CE (m) BRIS.HOBIIT:D (omi) N (u) S:R (aimundu) s:D ( e ) :MORERIO:ARCHI (di) ACHON/US:CERITANIE:CUIUS:ANIVERSAR (ius o ia): (!) REQ (ui) ESCA (n) T (!) : I (n) PACE.

També hi ha un baldaquí de metall de Toledo (1965).

Notícies històriques

En el lloc de Talló, a la darrera dècada del segle XI hi havia instal·lada una canònica agustiniana, la qual es mantingué fins el segle XIV. Consta una donació del comte Ramon Guifré de Cerdanya el 1098. Hi havia residit l'ardiaca de la Cerdanya, dignitat canònica de la Seu d'Urgell.

Actualment el Santuari dedicat a la Mare de Déu de Talló es sufragani de la parròquia de Bellver. Incoat-BIC/ Monument/ Resolució /19910220 / DOGC 1434 /19910424.

La Cerdanya va formar sempre un pagus o demarcació del bisbat d'Urgell. Talló, esmentat per alguns documents com el "pagus Tollonensis", encapçala la llista de parròquies de la Cerdanya, en l'acta de Consagració de la Seu d'Urgell datada el 839.

L'organització deganal la va erigir el bisbe Guillem de Montcada, dominic, el 1299. Cada deganat tenia un dignatari o degà que cuidava els rectors de les parròquies del seu territori, els representava i exercia sobre ells una jurisdicció delegada del bisbe.

El primer degà de L'ardiaca de Cerdanya, fou Raimon de Morer, que actuà també com a representant del rei de Mallorca, amb el títol d'"ardiachonus Certanie" com ens recorda la seva làpida sepulcral. Durant el seu mandat es va ampliar la primitiva església de Talló, convertint-la en la Col·legiata actual.

Les esteles procedeixen del cementiri antic de l'Església i Col·legiata de Talló, que estava al costat dret del camí d'entrada al porxo de l'església.”

Ermites i/o esglésies ROMÀNIQUES de BELLVER DE CERDANYA