Església de Santa Maria de Sorba – Montmajor / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: A Sorba, entitat de població de Montmajor, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Tot i que “... les notícies arqueològiques de Sorba ens donen testimoni de l'època ibèrica romana i tardoromana”, i que “ L'edifici primigeni és romànic ...” , segons -  Patrimoni.Gencat), el cert és que l'edificació actual és el resultat de les moltes modificacions portades a terme, especialment, durant els segles XVII i XVIII, i fins i tot una de rellevant, del segle XIX, en la que es va erigir el Campanar.

Estil: Barroc - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat a la vora.

Altres noms: Ermita de Sant Eudaló.

Accés - Visitada el 20/11/2015:

El recorregut inicial és el mateix que ens ha portat a descobrir, en primer lloc,  l'Església de Sant Andreu de Gargallà, i que tot seguit passem a detallar:

Hi hem accedit des de Cardona, des d'un lloc, una rotonda situada a 41 55 05.8 01 40 49.5 on prenem una sortida indicada per anar a Montmajor, per la carretera B-420 (Cardona – Montmajor). En aquest punt hi ha el PK 0 d’aquest vial, per on continuarem.

Circulant en el sentit anteriorment indicat, poc abans d'arribar al PK n º 7, (41 58 15.1 01 42 17.0)  trobarem una sortida, assenyalada per anar a Gargallà, a 4 km.,  cap a on ens dirigirem, i on podrem veure l’Església de Sant Andreu de Gargallà.

F I de la coincidència del recorregut

A continuació, des de Gargallà, ens hem de dirigir a Vilandeny, situat a la vora i on podrem descobrir l’Església de Sant Miquel de Vilandeny i la Masia de Can Franch.

Des del mateix lloc per on hem arribat a Gargallà, hem de continuar per la dreta, per arribar a Vilandeny, després de transitar una estona per un tram de carretera recte. A l'arribar a Vilandeny, ja veurem a la dreta la Masia de Can Franch (amb una curiosa façana) i una mica més endins, trobarem el cementiri i l'Església de Sant Miquel de Vilandeny.

Tornem a entrar a la carretera general, i prenent la continuació natural del camí per on hem arribat a Vilandeny, ens dirigim a Sorba, on trobarem l'Església de Santa Maria de Sorba.

Segurament el mapa que us oferim a continuació, clarificarà prou aquestes indicacions.

Detall d'aquesta darrera part de l'itinerari

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2015):

Església d'una sola nau amb quatre capelles laterals i absis de planta quadrada.

Al costat d'aquest trobem una torre campanar de planta quadrada i cos superior poligonal rematada amb barana de balustres.

El parament és de carreus de pedra irregulars units amb morter i l'interior, totalment enguixat.

La façana és força simple, tant sols hi ha una entrada allindada amb un fals frontó triangular i sobre seu, un òcul.

La coberta és a dues aigües amb teula àrab i a l'interior, voltes de creueria.

Al frontispici de la porta hi figura una inscripció: a 4 obre/ ani 1685// me s. ar// terribilis est locus iste// hic domus dei est et porta coe-// li et vocabitur aula dei.

Notícies històriques

L'edifici primigeni és romànic però durant el s. XVII es feren moltes modificacions: capelles laterals, elements façana sudoest, etc. En aquesta campanya s'aprofitaren materials de la construcció anterior.

El 1765 es construeixen els bancs del cor; el 1766, l'altar de St. Eudald i el 1780, la làpida sepulcral dels Perera, entre d'altres obres. El campanar és obra ja del s. XIX, apreciable per la diferència amb el parament de la resta del conjunt.

De fet, però, les notícies arqueològiques de Sorba ens donen testimoni de l'època ibèrica romana i tardoromana.

Les notícies documentals des de la dominació carolingia suburbano, la repoblació de Guifré el Pelós, la dominació ripollenca durant molts anys (888- s. XVIII) són testimoni de la importància del lloc a mitjan s. XVII.

Sorba era una batllia del ducat de Cardona; el duc hi tenia la jurisdicció criminal i el monestir de Ripoll, la civil i eclesiàstica fins ésser abolits els senyorius, continuà sota la jurisdicció del bisbat de Solsona.”

• A la pàgina web de l’Ajuntament de Montmajor, apareix una extensa informació sobre Sorba i també sobre el “ ... martyrium de Sant Eudald, d'època visigòtica ...”.

Una mica més d’informació: l’Erol - Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Una àrea de lleure:

Molt a la vora de l'Església de Santa Maria de Sorba, (Que al mapa de Google s'identifica com a Ermita de Sant Eudaló) - (41 58 02.9 01 39 53.0), hi ha una àrea de lleure a tocar de la carretera (41 58 13 01 39 44), equipada amb bancs i taules.

Trobareu una mica més d'informació, a la pàgina de l'Església de Sant Jaume de Codonyet.