Església de Santa Maria de Montnegre – Quart / Gironès

Remarca:

• Església de Santa Maria de Montnegre

A continuació documentarem l’Església de Santa Maria de Montnegre

A M P L I A C I Ó nº 1     A M P L I A C I Ó nº 2

A M P L I A C I Ó nº 3

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Montnegre, entitat de població dispersa de Quart, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès - (Girona).

Protecció: - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Sembla estar en bon estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Església de Montnegre - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 21/05/2016:

Hem sortit de la població d'Erols, molt a la vora de Quart, i circulant per la carretera GIV-6641 en direcció a Sant Mateu de Montnegre. Més endavant del PK nº 7 (41 57 12.6 02 54 14.2), hi ha una desviació,  s'acaba aquesta carretera (*) i llavors continuem per l'esquerra, transitant encara per la carretera que al mapa de Google s'identifica com a GIV-6641, en direcció a Montnegre, indicat a una distància de 3,5 quilòmetres.

Ara bé, abans arribem a un lloc situat a 41 57 28.1 02 55 52.3, on hi ha una ampla esplanada on aparquem el cotxe. En un lloc o altre hem vist un cartell indicant que aquí acaba la carretera asfaltada.

Continuem a peu pel primer camí a mà dreta, en baixada, que s'identifica fefaentment per un senyal de carrer sense sortida.

Uns tres cents metres més endavant, sobre la part esquerra del camí, ja veurem l'esglesieta, adossada a una edificació  i un evident plafó informatiu.

Tot seguit facilitem un M A P A de la darrera part del recorregut

Curiositat: Fixeu-vos-hi amb la quantitat de ramals de la mateixa carretera, la GIV-6641, que hi apareixen. Això no ajuda pas a situar-se, precisament.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2016):

“Descripció

Edifici d'una sola nau coberta amb volta de canó sostinguda per arcs formers i absis semicircular amb finestres amb esplandit. Als peus hi ha el cor. El parament és emblanquinat i pintat representant carreus. El mur exterior és d'aparell irregular. La façana té dues obertures, una de forma de creu grega i l'altra d'arc de mig punt, i un porxo adossat. El campanar és un cos cúbic amb obertures als quatre costats.

Notícies històriques

Documentalment la trobem el 1019 com a dotació de la canònica gironina. El 1064 és citada al testament de Ponci, preceptor de l'església de Girona, i el 1372 en una venda feta pel rei Pere III. A principis del segle XX s'incendià i l'any 1928 fou reconstruïda.”