Església de Santa Maria de Margalef – Torregrossa / Pla d’Urgell

Situació: En terrenys de Torregrossa, població i municipi de la comarca del Pla d'Urgell (Lleida).

Època: Segle XIII – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: L'única resta d'aquesta edificació és la façana.

No deixa de ser una mica sorprenent  la troballa d'aquesta mola  (I desitgem que per molts anys ...), aixecada al bell mig del no res.

Accés - Visitada el 24/10/2015:

(0) Circulant per la carretera N-240 (Valls – Montblanc – Les Borges Blanques - Lleida) i circulant en aquest sentit, arribarem a un lloc, el PK nº 79 d'aquest vial (41 34 19.1 00 46 13.2), on trobarem una rotonda on conflueixen la N-240, amb la carretera LV-7022.

Prendrem la primera sortida, entrant a un camí de terra, avui transitable (*). No hi ha cap indicació. En realitat es pot dir que no arribem a entrar a la rotonda, enfilem la sortida amb antelació, transitant uns quants metres per la dreta, en paral·lel a la carretera.

Facilitem tot seguit un mapa on segurament s'interpretaran més fàcilment les indicacions.

Després, ens trobarem amb les següents desviacions, on tampoc hi ha cap indicació, llevat d'un plafó al començament:

(1) A 41 34 17.3 E 00 46 17.6 girem a la dreta.

(2) A 41 34 08.0 00 46 12.0 continuem per la dreta, deixant-la també a la dreta, una edificació.

(3) A 41 34 13.5 00 45 59.9 girem a l'esquerra. Uns quants metres més endavant, a mà dreta, ja veurem la silueta de l’església. Aparcament.

M A P A   del recorregut

Remarca: Quan amb anterioritat (*) diem que aquest camí de terra és transitable, s'ha d’interpretar amb precaució aquesta manifestació. Ens mourem per una zona agrícola, envoltats d'arbres fruiters.

Preveiem que en cas de pluja, aquest terreny es pugui convertir en un fangueig

¡ Compte ¡

Façana de l'antiga església romànica de transició.

Església d'una sola nau de reduïdes dimensions.

Campanar de paret i porta austera d'arc apuntat sense cap mena de decoració.

Les restes de l'església de Sant Bartomeu de Margalef, que també és coneguda sota l'advocació de Sant Pere, es troben ubicades a ponent de l'antic vilatge de Margalef.

Prop seu hi ha la capella moderna de Sant Bartomeu, del segle XVIII, dins el recinte del casal de Margalef.

De l'antic edifici medieval només es conserva la façana de ponent, amb campanar d'espadanya.

La porta del temple és en arc apuntat amb guardapols.

Per indicis constructius conservats en el mur, l'església era coberta amb embigat de fusta.

El parament del mur conservat evidencia una construcció tardana (finals segle XIII, inicis segle XIV), arrelat però a la tradició anterior.

Notícies històriques

Pertanyia al poblat de Margalef, que es despoblà el primer terç del segle XV a causa de la pesta i, segons els "Censos Manifestants" de 1429, els beneficis, retaules i ornaments del seu temple foren traslladats a l'església de Castelldans.

Domènec de Monstuar, conseller de Lleida al 1379, fundà l'any 1396 la capella de Santa Maria de Margalef.

El poble fou reconquerit per la casa de Cervera.

La primera referència de l'església data de 1279 i 1280.”

Remarca: Al davant de la façana de l’església, perfectament mimetitzades amb l'entorn, hi ha unes sitges. No hi ha cap tipus d'indicació. N'hi ha de petites i n'hi ha algunes de grans.

Cal anar amb compte. Sense voler ser alarmistes, pensem que en aquestes darreres, fins i tot hi pot caure perfectament una persona adulta.

Remarca: Sembla ser que hi ha una certa confusió entre aquestes dues esglésies: Santa Maria i Sant Bartomeu de Margalef. Fins i tot un cartell informatiu, identifica com a Sant Bartomeu, la imatge que ens presenta, i que en realitat correspon a Santa Maria.

Altres llocs:

Situats a l'altre costat de la carretera, al davant del punt (0) citat anteriorment, dins dels terrenys d'una propietat privada.