Església de Santa Maria de Les Esglésies – Navàs / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A Les Esglésies, minúscul veïnat de Navàs, vila i municipi de la comarca del Bages (Barcelona).

Època:  Segle XIII – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Al costat mateix hi ha les edificacions d'un mas habitat, Les Esglésies, documentat des del segle XVI.

Altres noms: Tant a Patrimoni.Gencat com a Pat.mapa, el Mas apareix citat com a “Les Iglesies”

Accés - Visitada el  22/05/2014:

Circulant per l'Eix del Llobregat, carretera C-16, procedents de Manresa, en sentit Berga, prenem la desviació anunciada per entrar a Navàs.

Rodarem uns metres per la carretera C-1411-a. Arribats a Navàs, caldrà estar atents a girar a mà esquerra (Segona travessia), per continuar circulant pel carrer anomenat carretera del Mojalt (41 53 48.50 01 52 43.27).

Durant el proper recorregut trobarem una desviació que permet l’accés al Castell de Mujal.

Finalment, arribats a un lloc situat a 41 53 38 01 49 20, trobarem una sortida de la carretera, indicada, i al cap d’uns dos-cents metres haurem arribat al destí desitjat.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

Santa Maria de les Esglésies és una construcció romànica d'una sola nau.

De l'estil primitiu solament es conserva el mur de l'epístola gairebé totalment cobert per esbarzers. La porta actual està orientada a ponent.

Notícies històriques

Considerada del s. XI en la seva base primera i pertanyent al cenobi de Sant Cugat del Recó, el s.XIIII-XIV apareix esmentada com una propietat del Monestir de St.Llorenç prop Bagà; aquest monestir hi va organitzar una comunitat de monges.

Alguns autors creuen que fou advocada a Sant Maties. Al s.X l'església "Ecclesias Clavatas", apareix dins els bens de Ripoll, lligada a St. Cugat del Recó.

L'any 1326 l'abat del Monestir de Sant Llorenç porp Bagà, Guillem Savila, vengué la batllia i el mas de les Esglésies, per 2000 sous.”

• Aquest recorregut es pot completar amb la visita a altres edificacions properes. Continuant l'itinerari per la carretera por on hem vingut, la carretera del Mojalt, al cap d'una estona, trobarem a la nostra esquerra una església romànica molt bonica , dels segles X i XI, Sant Cugat del Racó, força ben conservada, de planta de creu grega i cimbori circular, característiques que la fan única a Catalunya, la contemplació de la qual, i el paisatge circumdant, bé mereix una petita parada en el camí.

Seguint per la mateixa carretera arribarem al llogaret de Castelladral, on als peus d'un petit turó presidit per l'església de Sant Miquel de Castelladral (Segle XI, molt reformada), trobarem les depauperades restes del castell de Castelladral.

Si més no, el paisatge que l'envolta, també ha de fer merèixer el tomb fins aquí.