Església de Santa Maria de Gallecs – Mollet del Vallès / Vallès Oriental

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Mollet del Vallès, població i municipi de la comarca del Vallès Oriental (Barcelona).

Època: Segle XII – ( Ajuntament de Mollet del Vallès ) / Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Accessible per diferents itineraris segons procedència del viatger.

Fem constar que la circulació rodada dins de Gallecs, presenta limitacions.

Altres:

• De la pàgina web de l’Enciclopèdia Catalana, referida a Mollet del Vallès, ens complau extreure el següent fragment d'informació (Octubre 2013):

“ Al sector N del terme hi ha l'antiga parròquia rural de Santa Maria de Gallecs (133 h el 2005); el lloc de Gallecs és esmentat des del 904, data en què el bisbe Eimeric consagrà l'església de Parets molt pròxima.

L'església de Santa Maria fou consagrada el 1007; aquesta és un interessant edifici romànic (amb vestigis d'una edificació anterior preromànica), de planta de creu llatina i absis rectangular, amb campanar d'espadanya convertit després en torre, restaurat modernament.”

• Indirectament relacionat amb aquest tema, i també extreta de la pàgina anterior, presentem la següent informació: (Octubre 2013):

“ El sector de Gallecs fou, durant la dècada de 1970, el centre d'un important i polèmic projecte del Ministeri de l'Habitatge, que plantejà la construcció d'una populosa ciutat vora els terrenys de l'enclavament dit l'Estany de Gallecs.

La Generalitat de Catalunya desestimà el projecte, amb la intenció de crear-hi una àrea forestal recreativa i el 2005 l'indret fou declarat espai natural.”

Vallès Oriental : Veure en un mapa més gran.