Església de Santa Maria de Finestres – Sant Aniol de Finestres / Garrotxa

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Aniol de Finestres, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Època: Segle X – Romànic – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un relatiu bon estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Santuari de Finestres.

Accés - Visitada 22/09/2011:

El recorregut per arribar a Santa Maria és el mateix que el que ens ha portat fins el Castell de Finestres. Remetem als lectors interessats en el tema, a visitar aquesta pàgina, on també hi ha un petit reportatge fotogràfic d'aquesta església.

Santa Maria de Finestres és un temple situat prop del castell de Finestres, a 880 m d'altitud.

És d'una sola nau i absis semicircular. La volta és apuntada i alguns dels seus murs conserven paraments d'opus spicatum. La construcció originària de l'església ha estat molt modificada al llarg del temps, i d'aquesta estructura resten només la volta, i és possible que també l'absis.

Notícies històriques

La documentació escrita més antiga sobre Santa Maria de Finestres data de l'any 947, moment en què l'església fou consagrada pel bisbe Gotmar III. Apareix esmentada com a "Sancta Maria in castro quoddicitur Fenestras…"

L'any 1097 el Papa Urbà II confirma la donació de l'església de "Sancta Maria de Fenestris" al monestir de Sant Esteve de Banyoles. Poc després de l'any 1174 els abats d'aquest monestir varen convertir l'església en un priorat. L'any 1428, amb els terratrèmols de la comarca, Santa Maria va veure enfonsada la seva volta i part dels seus murs molt malmesos.

Durant la visita pastoral de 1440 l'església encara no havia estat refeta, malgrat que l'any 1436 el vicari general va convidar els fidels a oferir diners per tal de dur a terme la reconstrucció.

L'any 1835 el priorat fou exclaustrat.”