Església de Santa Maria de Covet – Isona i Conca Dellà / Pallars Jussà

I T I N E R A R I

Situació: A Covet, petita entitat de població del municipi d'Isona i Conca Dellà, a la comarca del Pallars Jussà ( Lleida).

Època: Segle XII - Romànic - (Patrimoni.Gencat

Estat: Bon estat. Aparcament als voltants.

Accés - Visitada el 14/07/2007:

Accessible per diferents itineraris, segons procedència del viatger. Veure el mapa de Google que hi ha en aquesta mateixa pàgina

Localització: N 42 05 15 E 01 04 13 – Altitud: 723 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació - (Abril 2020):

L'església de Santa Maria es troba al centre de la petita població de Covet.

És un edifici d'una nau capçada per un absis semicircular i dues absidioles que s'obren a un transsepte.

La nau és coberta per volta de canó apuntada, dividida en tres trams per dos arcs torals que descansen sobre pilars amb columnes adossades amb capitells esculpits.

El transsepte és cobert amb volta de canó de mig punt i els absis amb volta de quart d'esfera.

Cadascun dels absis presenta una obertura de doble esqueixada.

El central és decorat amb una línia de permòdols esculturats, a l'exterior, i amb relleus decoratius a la línia d'imposta d'arrencada de la volta, a l'interior.

Al mur septentrional, rebaixat mitjançant tres arquivoltes, s'obren dues petites portes que donen accés respectivament a la torre del campanar inacabat i a l'exterior.

A l'altre costat, al mur de migdia, hi ha una columna adossada que correspondria a un nou arc toral, però que queda morta a nivell de la línia d'impostes.

Cal destacar la galeria interior, oberta en el gruix del mur de ponent, sobre l'entrada, i que està formada per quatre arcs de mig punt sobre columnes amb capitells esculpits.

S'hi accedeix per dues escales de cargol situades dins els flancs de la façana.

En aquesta galeria s'obre una gran rosassa a l'exterior, formada per arcuacions i columnetes radials.

Aquest element arquitectònic només té un paral·lel en la catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell.

La decoració exterior és pràcticament nul·la, tret de la destacada portada principal, que forma un cos avançat coronat per una cornisa plana sobre permòdols.

La porta és formada per arquivoltes en degradació, que descansen sobre dues columnes per banda amb capitell, i que estan esculpides per un complex conjunt de figures i escenes d'una gran riquesa temàtica.

A un costat s'agrupen les figures de la Mare de Déu, sant Josep i Jesús, i a la dovella central hi ha la representació del Pecat original.

Al timpà, dos àngels sostenen una mandorla amb el Crist en Majestat, acompanyat pels símbols de sant Mateu i sant Joan.

La portada podria datar d'entre el 1150 i el 1160, i s'hi aprecia la influència dels tallers tolosans.

Cal destacar també la decoració de ferro forjat dels batents de la porta, en què es repeteix un motiu geomètric a base de volutes.

Al Museu Nacional d'Art de Catalunya es guarda la talla romànica de la Marededéu de Covet.

Notícies històriques

L'església de Santa Maria, començada probablement cap al 1116, és coneguda per la seva portada esculpida, una de les més originals del romànic català.

Datada entre el 1150 i el 1160, s'hi aprecia la influència dels tallers tolosans.

El 1981 la Generalitat de Catalunya en restaurà les cobertes.

En procedeix una talla de la Mare de Déu, romànica, que es conserva al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

• El Castell de Llordà. No és que estigui precisament a la vora, però si que és una edificació que mereix la pena veure. És visitable.

Pallars Jussà : Veure en un mapa més gran.