Església de Santa Maria d’Avià – Avià / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: A la zona  coneguda amb el nom de Pla de Santa Maria, un lloc isolat a les afores d'Avià, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Estat: Perfecte estat. No és accessible lliurament. En un cartell informatiu que hi ha al davant, s'esmenta que es pot demanar la clau a la casa del costat.

Destruïda durant la guerra civil espanyola (1936 / 1939), fou restaurada per la Diputació Provincial de Barcelona, reobrint-la al culte el 14 de maig del 1973.

Accés - Visitada el 04/09/2014:

Circulant per la autopista C-16 (Eix del Llobregat), en sentit nord, hem deixat aquest vial per la sortida del PK nº 92 (42 03 55 01 52 30), per dirigir-nos a la Colònia Rosal, fins arribar a una rotonda situada a 42 04 18.8 01 52 12.3.

La segona sortida d'aquesta rotonda ens permet arribar, pocs metres més endavant a un lloc ben proper situat a 42 04 22.4 01 52 05.2, on hi ha l'inici de la carretera BV-4135 (En aquest cas, el final, a tocar del PK nº 6), que es dirigeix a Avià, destí cap el que seguirem.

En un punt d'aquesta carretera, entre els PK 2-1, situat a 42 04 59.1 01 49 54.8, trobarem una triple desviació, i continuarem per l'esquerra (Hi ha un cartell indicatiu: Graugés i Sant Pau de Casserres).

Finalment, trobem una darrera desviació a 42 04 21 01 50 10. Continuem per la dreta. L'església ja és visible al davant nostre.

Aparquem al voral de la carretera.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2014):

Església romànica d'una sola nau coberta amb volta de canó reforçada amb arcs torals.

La planta és rectangular amb l'entrada per un dels costats llargs. És una porta força austera, un doble arc de mig punt adovellat en gradació sense decoració escultòrica de cap tipus.

Hi ha molt poques obertures, totes de petites dimensions i són arcs de mig punt adovellats.

El parament murari és de carreus de pedra disposats en filades sense desbastar i deixats a la vista.

L'absis és completament llis, semicircular i cobert amb volta de quart d'esfera col·locat a llevant de l'església.

Als peus de l'església hi ha un campanar d'espadanya amb dos ulls. Està cobert a dues aigües amb teula àrab. Destaquen dues finestres al mur de migjorn de doble esqueixada com a únic element ornamental del conjunt.

Notícies històriques

Les primeres notícies documentals d'Avià corresponen a l'acta de consagració de l'església parroquial de St. Martí, veïna a la de sta. Maria, del 907.

El lloc repoblat en època de Guifré el Pelós (878) i fou un dels principals nuclis de la població del baix Berguedà.

Al s. XII el lloc d'Avià i concretament, el mas de Sta. Maria, fou fortificat per Arnau de Freixens, bisbe d'Urgell i enemic del trobador Guillem de Berguedà, senyor de gran quantitat de terres properes a Sta. Maria d'Avià.

L'església de Sta. Maria fou parròquia, segons es dedueix d'una visita del canonge d'Urgell Galceran Sacosta el 1312, on s'explica que l'església estava dotada de sis lliures anuals. Posteriorment fou absorbida per la parròquia de St. Martí i passà a formar part dels dominis de St. Llorenç prop de Bagà.

Durant la guerra civil (1936- 1939) fou destruïda. El 1973 els serveis de restauració de la diputació provincial de Barcelona la restauraren, reobrint-la al culte el 14 de maig del mateix any.”

Una edificació singular : El Molí del castell d’Avià – (Pat.mapa).