Església de Santa Margarida de Meja – Sant Mateu de Bages / Bages

Església de Santa Margarida de Meja – Sant Mateu de Bages

Obertura practicada durant la guerra civil espanyola, per permetre l'ús com a cavallerissa, d'aquesta església.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys del mas Puig, a uns sis quilòmetres de Valls de Torruella, entitat de població de Sant Mateu de Bages, població i municipi del mateix nom a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant. A l'arribar vàrem trobar a un dels habitants d'aquest mas, amb el que vàrem mantenir una cordial xerrada.

Entre altres coses ens va comentar que aquesta església, durant la guerra civil espanyola (1936/1939) va hostatjar-hi cavalls. Aquesta va ser la raó que va motivar l’obertura d’un ampli portal, per facilitar-ne l’accés a l’interior. També ens va ensenyar la situació del cementiri que està al costat mateix de l'església, ara senyorejat per les males herbes, i la primitiva porta d'entrada, ara, d’accés quasi impossible.

Ens ha sorprès molt agradablement l'estat de les pedres de l'església, molt ben tallades, de bona mida i perfectament conservades.

Altres noms: Església de Santa Margarida de Maia, Maja o Meia - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 02/05/2014:

Circulant per la carretera C-55 (Olesa de Montserrat – Solsona ) en sentit nord, en un lloc situat a 41 50 40.5 01 43 17.3, entre els PK 50/51 (Poc més endavant del PK 50)  d'aquest vial,  prenem una sortida, indicada, que ens aboca a la petita localitat de Valls de Torruella.

Tot seguit sortim de Torruella per la carretera BV-3002 (Carretera de Valls de Torruella a Salo) en direcció a aquesta darrera població, però, sense arribar-hi.

Aproximadament als 6,5 km d'aquesta carretera BV-3002, (41 50 36 01 39 39), trobarem una sortida a mà esquerra indicada: Puig.

Continuarem uns 300 metres per un camí de terra, que ens conduirà al Mas Puig. L'església es troba al davant mateix.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

“ Descripció

Edifici religiós. Capella construïda al costat d'un camí, dalt d'un petit turó. És un edifici d'època gòtica però que conserva elements de tradició romànica.

Presenta una gran nau rectangular sense absis i amb finestra de creu als peus de la nau.

L'entrada principal va ser tapada per la construcció d'un cos adossat i se'n obrí una de lateral amb un gran arc.

Té campanar d'espadanya doble. Els carreus presenten un bon estat.

Davant seu hi ha un petit paller obert a una amplia era.”