Església de Santa Magdalena de les Tàpies – Castellar de la Ribera / Solsonès

F O T O S

Tot seguit veurem dues fotografies de l'absis d'aquesta església, completament integrades a la masia.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Castellar de la Ribera, una de les quatre entitats de població del municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Les poques restes que encara es poden veure formen part dels edificis del mas les Tàpies.

Època: Segle XI  - Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Molt poques restes, fins i tot, difícils d’interpretar com a tals. A l'estar situades dins del mas, no és possible veure-les sense que ens faciliti l'entrada algú del mas.

En el nostre cas, el dia de la visita vàrem poder trobar a en Marc, un noi de la casa, que gentilment ens va permetre l'accés a l'interior.

Durant aquesta visita també ens va facilitar dades per tal de poder localitzar altres construccions (Església i capella de Santa Magdalena de Vilaprinyó).

Des d’aquesta pàgina, el saludem cordialment de nou i li agraïm les atencions rebudes.

Accés – Visitada el 05/05/2017:

El punt d’inici ha estat un lloc (0) , 42 01 25.7 01 22 17.5 a tocar de les instal·lacions d’una empresa de tractament d'àrids (una “gravera”), de la carretera C-26, (Bassella / Castellar de la Ribera / Solsona), entre els PK 89 / 90, on hem pres una sortida indicada per accedir a aquesta esglesieta, situada a uns 1,6 km. aproximadament.

Entrem a un camí de graveta, transitable. Enseguida trobem una desviació: continuem per la dreta.

M A P A del recorregut des del punt (0) fins el punt (1).

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Abril 2017):

“ Descripció

L' església és d'una sola nau rectangular coronada vers llevant per un absis semicircular adornat amb un fris d'arcuacions entre lesenes.

No és possible contemplar tot l' absis sencer, ja que un sostre de construcció recent el parteix tot deixant l'habitacle de sota, el sòcol d'un metre d'alçada i uns 40cm de dues lesenes, mentre que al superior hi són visibles les poques arcuacions que s'han salvat de l'arrebossat. El parament fou sobre alçat a partir d'uns quatre metres.

A l'exterior només es veu el mur que dóna a tramuntana i uns pocs metres del de migjorn, on s'obre la porta d'entrada coberta amb un arc de mig punt i construïda amb grans dovelles treballades finament.

Existeixen tombes antropomorfes al peu del mur de tramuntana.

Notícies històriques

A desgrat que el topònim "Tàpia" apareix en un document de l'any 1037 de l'església de Santa Magdalena, res no hem trobat escrit.

Actualment el mur exterior de l' absis està habilitat com a cort de porcs. L'espai interior també és utilitzat per a usos aliens al culte.”