Església de Santa Magdalena de Fígols – Montmajor / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Montmajor, municipi amb una bona part de població disseminada, adscrit a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Situada dins d'una propietat privada, al costat del Mas de Fígols – (Segle XVIII), no és accessible lliurament. En el nostre cas, vàrem trobar a la senyora Pilar, una senyora de la casa, que ens va facilitar l'accés a l'interior de l'esglesieta.

Una bonica vista del mas de Fígols

Accés - Visitada 05/09/2015:

El punt d'inici de la sortida d'avui ha estat a la població de Cardona, en un lloc situat a 41 55 05.8 01 40 49.5, una rotonda on hi trobem la fita del PK 0 de la carretera B-420, amb una indicació per anar a Montmajor, cap a on ens dirigirem, sense arribar-hi.

Sobrepassarem una sortida que trobarem entre els PK 4 i 5 a  41 56 58.4 01 41 59.7 indicada per anar al Sunyer d'Aguilar i que ens conduiria a l’ església Vella de Santa Maria d'Aguilar del Sunyer, i també a l’església Nova de Santa Maria d’Aguilar del Sunyer (Visita opcional).

Abandonarem la carretera B-420, per una sortida a mà dreta, que trobarem en un lloc situat entre els PK 6 i 7 d'aquest vial (41 58 05.6 01 42 12.3). A un quilòmetre de distància, tal i com indica un senyal informatiu, arribarem al lloc, havent transitat tota l'estona per carreteres asfaltades.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Setembre 15):

“ Descripció

Església d'una sola nau i de dimensions molt reduïdes. Té la coberta amb volta de mig punt, lleugerament apuntada i sense absis. L'interior, molt ben conservat, presenta l'aparell ben disposat i es conserva bé el punt d'arrencada de la volta, ornada amb una petita cornisa, no del tot visible degut a la gran quantitat d'encalcinat que encara cobreix les parets.

A ponent s'alça el campanar d'espadanya, de dos ulls, amb cobertes de mig punt fet amb dovelles petites, i s'obre la porta d'arc de mig punt.

Notícies històriques

Advocada primerament a Sant Serni ( com moltes altres esglésies del Berguedà), era, entre els anys 1312 i 1315, església parroquial. Posteriorment fou canviada l'advocació per l'actual, Santa Magdalena o Sant Josep.”

Malgrat el bon estat de conservació general de l'edifici, l'església fou molt reformada als segles XVII i XVIII, quan, com a sufragària de Gargallà, tenia cura de les 10 cases de la seva rodalia.”

• Remarca: No confondre el topònim d'aquesta edificació – Fígols – amb el nom de Fígols, “tradicionalment anomenat Fígols de Berga, un municipi de la comarca del Berguedà, anomenat Fígols de les Mines fins al 1989. En el seu terme municipal es troba el poble de Fumanya i el llogaret abandonat de Peguera.” – Wikipedia.