Església de Santa Fe de les Serres – Sant Julià de Ramis / Gironès

Vistes des de l'Església de Santa Fe de les Serres

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Julià de Ramis, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès (Girona).

Estat: Exteriorment presenta bon estat. No és accessible lliurament. Adossada a una casa, habitada, però les persones que hi viuen no tenen la clau.

Per les quatre paraules que hi hem creuat, creiem que fa poc temps que viuen aquí.

Accés – Visitada el 26/07/2016:

Vàrem programar com a punt d'inici una petita rotonda (0)  situada a 42 02 57.8 02 51 52.4, a la zona nord de la població de Medinyà, a la confluència dels carrers que a Google Maps s'identifiquen amb els noms de carrer Avellaneda i carrer Pujada del castell, continuant per aquest darrer carrer, en sentit ascendent i seguint uns indicadors: Veïnat de Santa Fe. Deixem a la dreta la imponent mola del Castell de Medinyà.

Pocs metres més endavant ( 42 03 00.2 02 51 53 ) (1) trobem una cruïlla i continuem pel carrer diguem-ne, “del mig”, un camí de terra, on a l'esquerra sobrepassarem un notable Mas.

Ja amb el camí “enfilat” sols tenim anotades tres derivacions més:

A 42 03 16.8 02 52 02.6(2) Hi ha una cruïlla de tres camins. Seguim recte.

A 42 03 35.3 02 52 07.8 (3) Hi ha una cruïlla. Seguim recte.

A 42 03 57.7 02 51 57.6(4) Hi ha una cruïlla. Seguim recte.

Localització: (5) N 42 04 08.6 E 02 51 55.8 - Altitud  126 m.

Hem aparcat al davant mateix, al voral del camí.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, comporta l'emissió automàtica del següent M A P A de l'itinerari, amb una distància estimada del recorregut, d'uns 2,7 km. aproximadament, i amb un temps orientatiu d'uns 11 minuts, circulant en vehicle de turisme per terreny transitable.

Petit edifici d’una nau, coberta amb volta de canó i capçada per un absis semicircular.

La porta s’obre a la façana de ponent on hi ha també una finestra petita d’una sola esqueixada, i un campanar d’espadanya d’un sol ull. Tant la porta com la part superior del campanar són reformes posteriors.

L’aparell està fet amb petits carreus units amb morter. Molt ben tallats i disposats de llarg i a través dels angles.

Just al costat de l’edifici són visibles restes d’unes estructures anteriors, que porten una orientació diferent. Actualment l’edifici és una casa particular i està integrat a la casa de pagès situada just al costat. Els propietaris de la casa s’encarreguen de la neteja i conservació de l’edifici.

Tot i que l’edifici és romànic, no hi ha cap notícia fins a mitjans del segle XIV.