Església de Santa Eulàlia d’Erill la Vall – La Vall de Boí / Alta Ribagorça

I T I N E R A R I

Situació: A Erill la Vall, entitat de població del municipi de la Vall de Boí ( Alta Ribagorça) -Lleida.

Època: Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat) - Generalitat de Catalunya.

Protecció: Patrimoni de la Humanitat - BCIN.

Estat: Bon estat. Visitable. Aparcament als voltants.

Senzill de localitzar, al bell mig de la població.

Altres:

• De la pàgina web Pat.mapa - Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2012):

“ Descripció

Santa Eulàlia d'Erill-la-vall és una església d'una sola nau amb entrada lateral. Originalment acabava en un sol absis semicircular.

Posteriorment, s'hi obriren dues absidioles contraposades al costat de la capçalera que formen un petit creuer.

Disposa d'una teulada de fusta a dues vessants.

També és posterior el pòrtic lateral que precedeix l'entrada, format per quatre arcs de mig punt sobre columnes.

Adossat al mateix mur septentrional s'aixeca l'esvelt campanar, que segueix l'estructura i el caràcter de tots els de la vall.

És un magnífic exemplar d'arquitectura llombarda, organitzat en sis pisos indicats per les arcuacions cegues que emmarquen els paraments on s'obren les finestres geminades.

La riquesa de l'aspecte exterior del costat nord contrasta amb la simplicitat de la resta de la construcció.

El 1994 el Servei del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya es féu càrrec de la restauració i consolidació integral de l'edifici.

Notícies històriques

L'església parroquial d'Erill-la-vall, dedicada a santa Eulàlia, és un edifici romànic que pertany a l'anomenat grup de la Vall de Boí.

La seva construcció és fruit de la importància que adquirí la vall sota la dependència dels senyors d'Erill.

Santa Eulàlia estava vinculada a la jurisdicció de l'abat del monestir de Lavaix. "

Alta Ribagorça : Veure en un mapa més gran.