Església de Santa Eulàlia de Timoneda – Lladurs / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: A Timoneda, una de les set entitats de població del municipi de Lladurs. No té cap nucli de poblament agrupat. A la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle XI  - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant. Boniques vistes des de l'església.

Accés - Visitada el  18/06/2011 i 14/05/2014:

Després d'haver realitzat una visita a l'església de Sant Serni (o Sadurní) de la Llena, hem continuat la descoberta, des del punt (3) situat a 42 03 12 01 28 03, de l'itinerari indicat per arribar a aquella església.

Hem continuat recte fins un lloc situat a uns 3,7 km, a 42 04 12 01 26 53, on hem pres una sortida per la dreta de la carretera, indicada per anar a Santa Eulàlia de Timoneda.

Durant la propera part del recorregut trobarem una desviació a 42 04 31 01 27 04, indicada per anar al Mas Vilà. Hem de continuar per la dreta.

Finalment, trobarem l'església a la dreta de la carretera, on hi ha lloc de sobres per aparcar còmodament.

La distància des de la desviació indicada (3) per anar a Sant Sadurní, fins aquest lloc és d'uns 6,7 km. aproximadament. Durant aquesta darrera part del recorregut, no trobarem cap fita que indiqui els PKs.

Localització: N 42 04 39.9 E 01 28 18.2 –  Altitud: 923 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2014):

“ Descripció

Església d'una nau i absis quadrat cobert amb volta de canó i orientada a l'est. Porta adovellada d'arc de mig punt al costat sud. La porta actual és al frontis.

No hi resta cap finestra romànica. Adossada al costat nord de l'església, hi ha una torre quadrada de 2,15x3,40 metres.

El parament és de carreus en fileres. La volta té visible l'extradós, degut a una porta oberta l'any 1687 a la segona planta de la sagristia.

Notícies històriques

Església documentada en l'Acta de Consagració i Datació de la Catedral d'Urgell l'any 839, però d'aquesta època no en resta res. L'any 1131 fou cedida a la de Santa Maria de Solsona pel bisbe d'Urgell, Pere Berenguer.”

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

Passejar en aquesta època de l'any pel Solsonès, és una veritable delícia pels sentits. La terra ja ofereix amorosa els fruits de les llavors sembrades per l'home, pintant amb tonalitats de tots colors, els paisatges d'aquestes contrades ...

Solsonès : Veure en un mapa més gran.