Església de Santa Eugènia de Solls – Sant Jaume de Frontanyà / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Jaume de Frontanyà, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XVI – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ruïnes. Sols manté en peus les parets. L’interior, completament arruïnat, és pres per les males herbes. Lliurament accessible. Aparcament al voral de la carretera. L'únic indicador per anar a aquesta església l'hem trobat a la darrera part del recorregut.

Accés – Visitada 29/08/2015:

El punt d'inici de la descoberta d'avui és en un lloc situat a 42 14 41.5 01 59 53.1, a 100 metres de la fita del PK 12 de la carretera B-402 (Guardiola de Berguedà / La Pobla de Lillet – Gombrèn).

En aquest lloc i circulant en el sentit indicat, trobarem una sortida de la carretera, a mà dreta, per on continuarem. Hi ha un indicador: Sant Jaume de Frontanyà i Àrea recreativa de la Pineda (*).

Ens trobarem llavors circulant per una carretereta asfaltada, que en un plàcid recorregut d'uns 6,5 km., ens situarà en un lloc d'aquesta via, on enfilada dalt del marge dret de la carretera, a pocs metres, veurem les parets de l’església que busquem. Al costat hi ha una antiga masia, el mas de Santa Eugènia, una edificació que disposa d'una protecció qualificada de BCIL.

Opció facultativa: Posteriorment, continuant per la mateixa carretera per on hem arribat fins aquí, ens podem acostar a l’Església de Sant Jaume de Frontanyà, situada aproximadament a uns 4 kms. de distància.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Agost 2015):

“ Descripció

És una església esmentada ja en el segle XVI i situada al nord del terme de Sant Jaume, al serrat dels Bous de Santa Eugènia de Solls, al límit de la Pobla de Lillet, de la qual en l'actualitat tan sols en resten les parets.”

Altres llocs

(*) - L’entrada a l’àrea recreativa de la Pineda es troba a 42 14 15.3 02 00 06.8 i està situada a uns 750 metres de la carretera B-402, en una tranquil·la i ampla planura arbrada, disposant de taules i bancs de fusta i una font.