Església de Sant Vicenç d’Obiols – Avià / Berguedà

.

.

.

.

.

I T I N E R A R I

Situació: Relativament lluny d'Avià, més aviat a la vora de La Plana, una entitat de població d'Avià, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle X – Preromànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL

Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

A tocar de l’església hi ha un bon nombre de tombes antropomorfes.

.
.
.
.
.

Accés - Visitada el 04/09/2014:

Circulant per l'autopista C-16 (Eix del Llobregat), en sentit nord, havent sobrepassat Gironella,  prenem la sortida nº 90 (42 02 39 01 52 36), que ens aboca a una rotonda. Prenem la 4ª sortida, indicada per anar a Gironella i La Plana.

De seguida tornem a trobar una altra rotonda. Prenem la 1ª sortida, indicada per anar a L’Ametlla de Casserres i La Plana.

Circularem ara una estona per una carretera (Identificada al mapa de Google com a C-16z), flanquejada a la dreta per l'autopista C-16 i a l'esquerra pel riu Llobregat.

Quasi al davant de la fita del PK 91, a 42 03 07.9 01 52 22.7, trobem una sortida d'aquesta carretera, a l'esquerra, on hi ha una indicació que ens dirigeix a Sant Vicenç. Travessem un pont, entrem a una zona industrial i girem a la dreta, continuant fins el fons, on hi ha una petita plaça: 42 03 15.4 01 52 17.2.

En un cantó d'aquesta placeta hi ha l'inici d'un camí de terra, indicat per un petit cartell  de color verd, de senderisme: El Soler d'Obiols, cap a on ens dirigirem. Des d'aquest lloc fins a Sant Vicenç hi ha un km. aproximadament, circulant per un camí de terra transitable amb precaució,  amb algun bony de tant en tant (Un quart d'hora a peu).

Localització: N 42 03 40.3 E 01 51 59.4 – Altitud: 535 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, Enllaç trencat, Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2014):

“ Descripció

Església de nau única amb absis trapezoïdal a llevant i amb un petit transsepte que comunica amb la nau mitjançant arcs de ferradura.

L'aparell dels murs donen testimoni de les diferents èpoques en que fou construïda.

L'exterior és de carreus de pedra sense treballar i units amb molt de morter. A l'interior, en canvi, les dovelles són de majors dimensions i ben escairades.

La coberta és a dues aigües de teula àrab. La porta original es troba als peus de la nau i l'actual, al mur de migjorn.

Als peus de la nau, sobre la portada original, trobem un campanar d'espadanya de dos ulls.

Les obertures són petites, de mig punt i ubicades a la zona superior de la nau per poder captar major quantitat de llum de l'exterior.

Notícies històriques

Obiols, lloc lligat al monestir de Ripoll, fou un dels primers llocs a fortificar en el procés d'expansió per la marca hispànica, endegat pels carolingis.

Després de conquerir les places de Cardona, Osona i Casserres, un lligam de petites fortaleses de fusta, poc separades les unes de les altres, constituïren una línea de defensa al Llobregat a principis del s. VIII.

Originàriament l'edifici era de tres naus. Durant el s. X hom eliminà les laterals i es conservà part del creuer amb els arcs de ferradura. Durant els s. XII i XIII s'engruixudiren els murs interiors de la nau central per a poder sostenir el pes de la volta semicircular, posteriorment suprimida en els treballs de restauració de 1959 - 1962.”